Time magazine roept #MeToo-beweging uit tot persoon van het jaar   

Het Amerikaanse magazine Time heeft de mensen die zich uitspraken tegen seksueel misbruik en intimidatie tot "Persoon van het Jaar 2017" uitgeroepen. 

Het Amerikaanse magazine Time heeft de mensen achter de #MeToo-beweging tot "Persoon van het Jaar 2017" verkozen. De beweging wordt het meest geassocieerd met de hashtag #MeToo die ontstond toen de beschuldigingen tegen Hollywood-producent Harvey Weinstein naar boven kwamen. Volgens Time vormt de hashtag "een deel van de beweging, maar omvat het niet alles."

Dit is de snelst bewegende sociale verandering die we in tientallen jaren hebben gezien

Edward Felsenthal

“Dit is de snelst bewegende sociale verandering die we in tientallen jaren hebben gezien", zei Edward Felsenthal, hoofdredacteur van Time. Hij vertelde aan het NBC-programma "Today" dat het "begon met individuele daden van honderden vrouwen - en ook enkele mannen - die naar voren kwamen om hun eigen verhalen te vertellen".

Wie staat op de voorpagina?

Op de voorpagina van de huidige editie plaatste het tijdschrift vrouwen als actrice Ashley Judd, zangeres Taylor Swift en software-ontwikkelaar Susan Fowler. Judd had samen met andere vrouwen de affaire rond filmproducent Harvey Weinstein aan het licht gebracht. Swift had met succes een radiopresentator aangeklaagd, die haar onder haar jurk bij de billen had gegrepen. Fowler had de seksistische bedrijfscultuur bij webtaxidienst Uber beschreven, wat uiteindelijk leidde tot het ontslag van bedrijfsleider Travis Kalanick.

(Lees verder onder de foto)

Stroom aan beschuldigingen

Sinds begin oktober volgden er verschillende beschuldigingen wegens seksueel misbruik tegen bekende acteurs, politici, journalisten en andere mannen, onder hen acteur Kevin Spacey, presentator Charlie Rose, komiek Louis C.K. en senator Al Franken. Op het internet hadden vrouwen - en ook enkele mannen - wereldwijd onder de hashtag #MeToo over grensoverschrijdend gedrag bericht.

Andere genomineerden voor "Person of the Year 2017" waren de Amerikaanse president Donald Trump, Hillary Clinton, de Russische president Vladimir Poetin, Beyoncé en NFL-quarterback Colin Kaepernick.

“Het is fantastisch dat vrouwen hun stem eindelijk mogen laten klinken"

Actrice en regisseur Hilde Van Mieghem, die in ons land opkwam voor de slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag, is tevreden met titel die Time aan #MeToo schenkt. “Ik vind het fantastisch dat vrouwen hun stem eindelijk mogen laten klinken, en dat dit hele #MeToo-gegeven een wezenlijk kantelpunt kan zijn en een mentaliteitsverandering in gang kan zetten.”

"Ik ben blij dat de problematiek op deze manier uit de filmwereld wordt weggeplukt", voegt ze daar in "De wereld vandaag" op Radio 1 aan toe. "Men maakt duidelijk dat het een wereldwijd probleem is dat zich overal manifesteert, in bedrijven, in gezinnen, op café of op feestjes. Het wordt tijd dat we dat niet meer pikken."

In ons land werd Van Mieghem door het tijdschrift Knack verkozen tot “Vrouw van het Jaar”. Ook volgens Knack deed geen enkel debat dit jaar zoveel stof opwaaien als de #MeToo-beweging. 

Meest gelezen