AFP or licensors

Trump neemt controversiële beslissing: "Jeruzalem is hoofdstad van Israël"

De Amerikaanse president Donald Trump zal Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël. Er zal ook meteen gestart worden met de voorbereidingen om de Amerikaanse ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat proces zal "jaren" in beslag nemen, benadrukt het Witte Huis.

De leiders in het Midden-Oosten werden dinsdag op de hoogte gebracht van de beslissing van Trump. Vanuit de internationale gemeenschap kwamen de voorbije maanden heel wat waarschuwingen voor de implicaties van de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad.

Zo zei de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, zondag nog dat een Amerikaanse ambassade in Jeruzalem "elke kans op een vredesproces de grond inboort". Ook onder anderen de Saudi-Arabische koning Salman en de Franse president Emmanuel Macron raadden Trump aan om af te zien van zijn verkiezingsbelofte.     

Zowel de Israeli's als de Palestijnen maken aanspraak op de historische stad. Israël claimt Jeruzalem als zijn "eeuwige en ondeelbare hoofdstad", inclusief het Arabische oostelijke deel van de stad, dat in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werd veroverd.

De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van een onafhankelijke Palestijnse staat. De internationale gemeenschap erkent Jeruzalem niet als hoofdstad, daarom zijn de meeste ambassades gelegen in Tel Aviv.  

Begin van deze stap is in 1995 al gezet

Trump praatte al tijdens de verkiezingingscampagne vorig jaar over een verhuizing van de ambassade. "De vraag is niet of, maar wanneer de verhuizing zal plaatsvinden", zei Sean Spicer, toen nog woordvoerder van het Witte Huis, een half jaar geleden.

Eigenlijk heeft de VS het begin van deze stap meer dan 20 jaar geleden al gezet. Het besluit over de vestiging van de ambassade gaat terug op een wet die door het Congres werd aangenomen in 1995, de Jerusalem Embassy Act.

In die wet staat dat de VS de ambassade gaat verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Maar alle presidenten hebben de uitvoering voor zich uit geschoven omdat een verhuizing de nationale veiligheid zou schaden. Elke zes maanden werd een zogenoemde "waiver" ondertekend om de uitvoering van de wet tegen te houden.

Trump is nu de eerste Amerikaanse leider die de deadline van de waiver heeft laten verlopen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken erkent hij daarmee gewoon wat al vele jaren een realiteit is.

Meest gelezen