Videospeler inladen...

Trump: "Het is tijd om Jeruzalem officieel te erkennen als hoofdstad van Israël"  

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat de VS Jeruzalem erkent als hoofdstad van Israël. Dat deed hij tijdens een personferentie in het Witte Huis waarnaar met spanning werd uitgekeken. Volgens Trump is de erkenning in het belang van de VS en van het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. "Het is iets wat gedaan moet worden", zei Trump.

"Elke uitdaging heeft een nieuwe aanpak nodig", stak Trump van wal, en dat geldt ook voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Trump zei dat hij breekt met het beleid van zijn voorgangers. "Vandaag erkennen we eindelijk het voor de hand liggende feit dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is. Het is iets wat gedaan moet worden."

Volgens de president hebben de benaderingen van de voorbije decennia, waaronder het uitstel van de formele erkenning van Jeruzalem als hoofdstad, het vredeproces niet vooruit geholpen. Hij beklemtoonde dat zijn aankondiging het begin is van een nieuwe aanpak van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Trump gelastte ook voorbereidingen te treffen voor de verhuis van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, maar die verhuizing wordt voorlopig wel met zes maanden uitgesteld.

Het besluit over de vestiging van de ambassade gaat terug op een wet die door het Congres werd aangenomen in 1995, de Jerusalem Embassy Act. In die wet staat dat de VS de ambassade gaat verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Maar alle presidenten hebben de uitvoering voor zich uit geschoven omdat een verhuizing de nationale veiligheid zou schaden. Elke zes maanden werd een zogenoemde "waiver" ondertekend om de uitvoering van de wet tegen te houden. 

"We willen overeenkomst die goed is voor Israël en de Palestijnen"

Volgens Trump betekent de beslissing om Jeruzalem officieel te erkennen als hoofdstad van Israël geen afscheid van het Amerikaanse streven naar blijvende vrede in de regio. "We willen een overeenkomst die goed is voor Israël en de Palestijnen", zei hij. Trump zei ook dat het besluit niets zegt over de grenzen van een toekomstige Palestijnse staat. Hij zegt een tweestatenoplossing te steunen.

Volgens Rudi Vranckx houdt Trump een slag om de arm. Hij erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël, maar verwijst nergens naar hoe Israël zelf Jeruzalem omschrijft, namelijk als zijn "eeuwige en ondeelbare hoofdstad". "Eeuwig en ondeelbaar" zou willen zeggen dat de Palestijnen niet óók aanspraak kunnen maken op een deel van Jeruzalem als hún hoofdstad. Dat ze het allebei zouden kunnen doen, is de basis van de tweestatenoplossing. Zolang Trump dat "eeuwig en ondeelbaar" niet uitspreekt, denk ik dat hij een slag om de arm houdt."

Trump gaat lijnrecht in tegen voorgangers

Met zijn besluit gaat Trump lijnrecht in tegen de lijn van al zijn voorgangers en die van de internationale gemeenschap. Volgens die lijn moet de status van Jeruzalem worden bepaald via onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen.

De plannen van Trump lokten vanochtend al felle reacties uit toen ze uitlekten. In de Arabische wereld werd woedend gereageerd, en ook de EU, verschillende individuele Europese lidstaten en ook de paus uitten kritiek. Kort voor Trumps officiële bekendmaking vanavond raadde het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn diplomaten al aan om af te zien van niet-noodzakelijke reizen naar Israël, Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.

Meest gelezen