Videospeler inladen...

Trumps beslissing lokt wereldwijd hevige reacties uit, Palestijnen zijn woedend

De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël heeft wereldwijd hevige reacties uitgelokt: Israël is tevreden,  maar in de rest van wereld zijn de reacties negatief, niet het minst bij de Palestijnen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt van een historische dag. Hij wil dat de andere landen de beslissing van de Verenigde Staten volgen en hun ambassades in Israël ook naar Jeruzalem verhuizen. Ook de Israëlische minister Bennet is positief en bedankt in een eerste reactie de Amerikaanse president: “Bedankt VS-president, het is vandaag een mooie dag voor de Joden.” 

Volgens de Palestijnse president Mahmoud Abbas daarentegen kunnen de Verenigde Staten hun historische rol als vredesonderhandelaar met de Israëli's niet meer uitvoeren na deze "teleurstellende beslissing".  Op de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever zijn gisteravond massaal mensen op straat gekomen om te betogen tegen de Amerikaanse beslissing. Her en der werd een afbeelding van de Amerikaanse president of een Amerikaanse vlag in brand gestoken, maar grote incidenten waren er niet.

In de Palestijnse gebieden is ook opgeroepen om vandaag massaal te staken. De scholen in de gebieden blijven alvast dicht.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Reactie VN en EU

De Verenigde Naties keuren de Amerikaanse beslissing af. “Er is geen alternatief voor de tweestatenoplossing, er is geen plan B”, zo reageerde de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres.

Acht landen - waaronder Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Egypte - hebben een spoedzitting gevraagd van de VN-Veiligheidsraad.

De Franse president Emmanuel Macron betreurt de beslissing van Trump: “Het is een betreurenswaardige beslissing die Frankrijk niet kan goedkeuren. Deze beslissing druist in tegen alle internationale wetten en alle resoluties van de VN- Veiligheidsraad.” Macron roept op tot kalmte in de regio.

Duitsland steunt evenmin de positie van Trump. “Over de status van Jeruzalem moet worden onderhandeld in het kader van de tweestatenoplossing”, dat zei de woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel op Twitter. 

Het standpunt van de EU blijft onveranderd. De verwachtingen van beide partijen moeten worden ingelost via onderhandelingen

Federica Mogherini

De Europese Unie reageert "zeer verontrust" op de speech van Trump. EU-topdiplomate Federica Mogherini vreest dat het gevolgen gaat hebben voor de kansen op vrede tussen Israël en de Palestijnen. Ze roept alle partijen in de regio op tot kalmte en terughoudendheid.

"Het standpunt van de EU blijft onveranderd. De verwachtingen van beide partijen moeten worden ingelost. Via onderhandelingen moet een weg gevonden worden naar een oplossing voor de status van Jeruzalem als toekomstige hoofdstad van beide staten", aldus Mogherini.

De hoge vertegenwoordiger van het EU-buitenlandbeleid benadrukt dat de unie en haar lidstaten de internationale consensus over Jeruzalem zullen blijven respecteren, "ook over de locatie van hun diplomatieke vertegenwoordiging", tot de finale status van Jeruzalem is uitgeklaard. En ze verzekert dat de EU blijft gaan voor een tweestatenoplossing.

Reynders: "Er heerst veel bitterheid over de beslissing"

Onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) benadrukt dat binnen de internationale gemeenschap "veel bitterheid" heerst over de beslissing van Trump.

"Onverantwoorde daad"

Ook vanuit de Arabische wereld en Azië komen er veel veroordelende geluiden. Turkije reageert scherp. Het Turks ministerie van Buitenlandse zaken veroordeelt de "onverantwoorde" daad van de Verenigde Staten om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen.

Jordanië spreekt van een "schending" van het internationaal recht en het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt te vrezen voor instabiliteit.

Meest gelezen