Videospeler inladen...

Nieuwe Vlaamse Jeugdraad zal focussen op onderwijs, je goed in je vel voelen en diversiteit

De nieuwe Vlaamse Jeugdraad is verkozen. Dat is de adviesraad van jongeren en jeugdwerkers. Uiteindelijk hebben zo'n 4.500 Vlaamse en Brusselse jongeren hun stem uitgebracht en zo 8 jongerenadviseurs en 8 jeugdwerkadviseurs verkozen. De jongeren hebben ook de prioriteiten aangegeven van de nieuwe Vlaamse Jeugdraad: onderwijs, je goed in je vel voelen en diversiteit.

De Vlaamse Jeugdraad is een adviesorgaan waarbij vertegenwoordigers van de jongeren en het jeugdwerk samen beleidsadvies maken voor de Vlaamse regering. De raad bestaat uit 8 jongeren en 8 jeugdwerkers die om de drie jaar worden verkozen. Alle Vlaamse en Brusselse jongeren konden in november hun stem uitbrengen. Uiteindelijk hebben zo'n 4.500 jongeren dat ook effectief gedaan.

Jongeren moeten ons zien als een aanspreekpunt waar ze naartoe kunnen met hun ideeën en uitdagingen

"We gaan drie jaar keihard werken om de jongeren tevreden te houden", zegt de kersverse jongerenadviseur Inne aan VRT NWS. "We gaan proberen zo goed mogelijk de jongeren te vertegenwoordigen", vult jongerenadviseur Thomas aan. "En de thema's die ze verkozen hebben zo goed mogelijk te verdedigen."

Alle adviseurs hebben ze hun eigen stokpaardjes, maar de meeste gaan in eerste instantie proberen de Vlaamse Jeugdraad bekender te maken bij de jeugd. "Jongeren moeten ons zien als een aanspreekpunt waar ze naartoe kunnen met hun ideeën en uitdagingen", zegt jongerenadviseur Alexandra daarover aan VRT NWS.

Jongeren vinden vooral onderwijs belangrijk

Wie zijn stem heeft uitgebracht moest niet enkel jongerenadviseurs en jeugdwerkers kiezen, maar ook aanduiden waar de nieuwe jeugdraad zich op moet focussen. Daar zijn 3 grote thema's uit gekomen: onderwijs, je goed in je vel voelen en diversiteit.

Dries De Smet, coördinator van de Vlaamse Jeugdraad is niet verrast door die resultaten. "Jonge mensen zien hoe belangrijk onderwijs is en worden geconfronteerd met een superdiverse samenleving", zegt hij. "Maar evengoed ondervinden ze zelf dat het leven niet altijd een feest is. Als Vlaamse Jeugdraad willen we naar kinderen en jongeren luisteren, en vervolgens die stem versterken."

De nieuwe raad komt pas begin volgend jaar voor het eerst samen. Dan wordt ook de nieuwe voorzitter verkozen. Momenteel is dat nog Nozizwe Dube. Zij stopt op 31 december.

De verkozen adviseurs:

Deze jongerenadviseurs zijn verkozen:

 • Alexandra Smarandescu(21, Diest)
 • Jeroen Bergers (17, Vilvoorde)
 • Inne Volkaerts (21,Wezemaal & Brussel)
 • Eveline Meylemans (23, Gent)
 • Sabrine Ingabire (21, Brussel)
 • Bram Jansen (25, Lommel)
 • Niklas Arents (22, Meerbeke)
 • Thomas Decat (21, Bornem)

Dit zijn de verkozen jeugdwerkadviseurs:

 • Jan Langeraert (Groep INTRO, 33, Hansbeke)
 • Mieke Heymans (Scouts en Gidsen Vlaanderen, 29, Turnhout)
 • Koen Seynaeve (Kazou, 33, Izegem)
 • Ines De Geest (Chirojeugd Vlaanderen, 25, Wachtebeke)
 • Emmy Vandenbussche (Mediaraven, 27, Gent)
 • Isaak Dieleman (KLJ, 28, Leuven)
 • Emily De Laere (Sporta vakanties vzw en Sport federatie vzw, 26, Gent)
 • Mohamed Missaoui (Uit De Marge, 34, Antwerpen)

Meest gelezen