CHASSENET / BSIP

Vlaamse loopbaancheques zijn een succes

De loopbaancheques in Vlaanderen zijn een succes. Sinds de invoering in 2013 zijn al 84.000 cheques gebruikt. Het aantal centra waar je loopbaanbegeleiding kunt volgen, is in vier jaar tijd ook verzevenvoudigd.

De Vlaamse regering voerde de loopbaancheques in in de zomer van 2013. Met zo'n cheque kunnen mensen 4 uur loopbaanbegeleiding krijgen. Tijdens gesprekken met een loopbaancoach krijgen ze een overzicht van hun sterktes en zwaktes, wat ze belangrijk vinden in een job en wat ze minder fijn vinden. De dienst wordt vaak gebruikt door mensen die een andere weg in hun carrère willen inslaan.

Het systeem is zwaar gesubsidieerd. 4 uur loopbaanbegeleiding kost maar 40 euro voor de betrokkene, maar de werkelijke waarde is ongeveer 550 euro. Iedereen heeft recht op 2 cheques in een periode van 6 jaar. Vooral vrouwen en hooggeschoolden tussen 30 en 35 jaar maken gebruik van de dienst.

"Met goesting werken"

De loopbaancheques slaan dus aan. In het totaal hebben na 4 jaar 63.721 werknemers of zelfstandigen loopbaanbegeleiding gevolgd en zijn er 84.568 loopbaancheques uitgegeven. "2,3 % van de werkende bevolking in Vlaanderen heeft ondertussen al een loopbaanbegeleiding achter de rug", laat Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) weten.

Er komen ook steeds meer loopbaancentra bij. Er zijn nu 209 actieve loopbaancentra met 2.138 vestigingen verspreid over Vlaanderen. Naar schatting werken er 456 loopbaanbegeleiders in loondienst en zijn er 940 onderaannemers.

Minister Muyters is vanzelfsprekend tevreden met het succes. "Ik ben daar ongelooflijk blij mee, omdat ik zelf het gevoel had dat wij als Vlaming nog te weinig stilstonden bij het verloop van onze carrière. Ik denk dat we nog veel te veel opgevoed zijn vanuit een filosofie "ik start bij een werkgever en daar blijf ik dan bij de rest van mijn leven".

Wenst u meer informatie over de loopbaancheques? Neem dan een kijkje op de website van de VDAB.

Meest gelezen