Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

AZG: "Gezinnen op Griekse eilanden zitten op rand van een humanitaire crisis"

Op de Griekse eilanden zitten voor de tweede winter op rij duizenden mannen, vrouwen en kinderen door de Griekse overheden opgesloten in ellendige omstandigheden. Artsen Zonder Grenzen breidt haar hulpverlening uit en roept de Europese en Griekse overheden op om vluchtelingen van de eilanden onmiddellijk te laten doorstromen naar het vasteland. 

"In Lesbos zitten gezinnen die pas zijn toegekomen uit landen als Syrië, Afghanistan en Irak samengepakt in kleine zomertenten, in de regen en de kou. Ze kunnen zich met moeite warm en droog houden", zegt Aria Danika van Artsen Zonder Grenzen. "De situatie was al verschrikkelijk, nu is ze de wanhoop voorbij", luidt het.     

Door bepalingen van de Europees-Turkse deal, mogen de vluchtelingen de eilanden niet verlaten. Daardoor is het kamp Moria op Lesbos vervaarlijk overbevolkt. Er zitten momenteel meer dan 7.000 mensen in een kamp dat gebouwd werd voor de opvang van 2.300 mensen, met dagelijks gemiddeld 70 nieuwkomers vanuit Turkije. Op Samos leven 1.500 mensen in een kamp gebouwd voor 700 mensen, en honderden slapen er in tenten zonder verwarming. Vorig jaar stierven vijf mensen in Moria ten gevolge van de levensomstandigheden in het kamp.
De Griekse inwoners en overheden klagen erover dat hun eilanden worden omgevormd tot gevangenissen.   

Meest gelezen