Videospeler inladen...

Vranckx: "Trump houdt slag om de arm, maar dit kan heel veel op zijn kop zetten"

Volgens Midden-Oosten-specialist Rudi Vranckx kan de beslissing van president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël heel wat op zijn kop zetten. Toch had het ook erger gekund.

Eerder op de avond heeft de Amerikaanse president Donald Trump op een persconferentie bekendgemaakt dat hij de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem gaat verhuizen en dat hij Jeruzalem erkent als de hoofdstad van Israël. De beslissing ligt bijzonder gevoelig, want de Palestijnen beschouwen het oosten van Jeruzalem als hun hoofdstad.

In "Het journaal" liet Rudi Vrankx zijn licht schijnen op de beslissing. "De Palestijnse onderhandelaars vrezen dat dit een doodsmak is voor een vredesoplossing in het Midden-Oosten. Toch houdt Trump een slag om de arm. Hij sluit niet uit dat ook de Palestijnen aanspraak kunnen maken op een deel van Jeruzalem."

Doet dit een nieuwe oorlog ontbranden?

Rudi Vranckx

"Toch zal dit heel veel op zijn kop zetten", vreest Vranckx. "Dit kan leiden tot geweld, er gaan misschien mensen doodgaan, misschien komt er een derde intifada. Dit is een kruitvat. Doet dit een nieuwe oorlog ontbranden?"

Waarom doet Trump dit dan? "Hij maakt een verkiezingsbelofte waar en hij leidt hiermee de aandacht af van het Rusland-verhaal (n.v.d.r.: de inmenging van Moskou in de Amerikaanse stembusgang). Hetzelfde geldt voor de Israëlische premier Netanyahu en diens corruptieonderzoek."

Meest gelezen