Wijnbouw in de lift in Oost-Vlaanderen

De wijnbouw doet het goed in Oost-Vlaanderen. In 3 jaar tijd is het aantal liter dat gemaakt is, verdubbeld. Het gaat nu om zo'n 30.000 liter per jaar.

De wijnbouw in onze provincie doet het goed. In 3 jaar tijd is het aantal liter dat gemaakt wordt, verdubbeld. Nu wordt er zo'n 30.000 liter wijn per jaar gemaakt in Oost-Vlaanderen. Vooral witte wijn.

Omdat het zo goed gaat met de wijnbouw en omdat er altijd maar meer wijnboeren bijkomen, wil de provincie hen meer met elkaar in contact brengen. "Vaak wonen de wijnboeren niet ver van elkaar, maar ze kennen elkaar amper. Stap voor stap willen we er een hechte groep van maken. En van daaruit zullen acties ondernomen worden," zegt Chantal Gheysen van EROV, de Economisch Raad van Oost-Vlaanderen.

In Oost-Vlaanderen zijn nu elf professionele wijnboeren. Drie jaar geleden waren het er nog maar acht. Jean-Pierre De Coninck is één van hen. Hij runt samen met z'n vrouw domein Roscam in Merelbeke. Hij rolde er eerder toevallig in. "We hadden een groot terrein. M'n vrouw vond dat ik te veel het gras moest afrijden en in de tuin zat. Nu zit ik wel nog meer in m'n tuin, maar je krijgt er een beter product voor terug dan gras (lacht)", legt Jean-Pierre uit. "Als je samen naar je wijngaard kijkt en je hebt dan samen een paar 100 liter wijn gemaakt, dan is dat een mooi resultaat van samen werken."

Meest gelezen