Videospeler inladen...

Gezocht: geld voor bijzondere archeologische opgraving in Wijtschate

250.000 euro om precies te zijn, zoveel is er nodig voor een bijzondere archeologische opgraving in Wijtschate in West-Vlaanderen. Op een bouwgrond moet een verkaveling komen, maar net daar zit een belangrijk Duits verdedigingsbolwerk uit de Eerste Wereldoorlog onder de grond. Een onderzoek is verplicht maar voorlopig legt niemand daar geld voor op tafel.

In de Westhoek heeft bijna elke morzel grond een link met de Groote Oorlog, maar dit verhaal in Wijtschate is toch wel bijzonder. Onder de bouwgrond van nu zitten Duitse loopgraven die aansluiten op gebouwen rond een molen. En de archeologen vermoeden dat er nog intacte kelders en tunnels zijn.

Er liggen ook gesneuvelde soldaten. Bij testopgravingen zijn er 4 gevonden, maar wellicht zijn er veel meer.

Alles blootleggen zou 250.000 euro kosten, te betalen door de grondeigenaars. Zij willen wel een stuk betalen, maar niet alles. Om het volledige bedrag binnen te halen, loopt er een crowdfunding via www.dighill80.com.De teller staat intussen op zo'n 60.000 euro. Dat is veel minder dan gehoopt. Een oplossing lijkt  voorlopig niet in zicht. De crowdfunding loopt nog 9 dagen.

Van de Vlaamse overheid komt er alvast geen geld. Er bestaan subsidies, maar die zijn voor particulieren. Projectontwikkelaars en verkavelingen komen niet in aanmerking voor subsidies. Minister van Erfgoed Bourgeois vindt dat de bouwsector een solidariteitsfonds moet oprichten om hoge kosten voor archeologie te dekken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen