Videospeler inladen...

Wordt kebab straks verboden door het Europees Parlement?

Crisis in kebabland nu het Europees Parlement een verbod wil op toegevoegde fosfaten in kebabvlees. Die toegevoegde fosfaten verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, schreef daarom samen met een Deens parlementslid aan een verbod, waarover volgende week dinsdag in het parlement wordt gestemd. 

De kebabzaak is overal. Als een stevige lunch of als een midnight snack, voor velen is een döner kebab of een dürum een ongezonde lekkernij. De fosfaten die men in fabrieken aan kebabvlees toevoegt, houden het vlees sappig. Ze zorgen er ook voor dat het vlees gelijkmatig bevriest tijdens de bewaring en dat het goed aan het spit blijft kleven. Toch zijn de fosfaten die we in kebabvlees vinden, niet zo onschuldig. Tegenstanders van fosfaten in het Europees Parlement wijzen op verschillende risico's.

  •  Ze verhogen het risico op hart- en vaatziekten.
  • Deze niet-organische fosfaten worden sneller opgenomen in het bloed dan fosfaten die natuurlijk in voedsel aanwezig zijn.
  • Onze beenderen verzwakken erdoor. Leverpatiënten hebben hier extra veel last van. 
  • Fosfaat zorgt ervoor dat het vlees water vasthoudt. Dat maakt het kebabvlees sappiger, maar het vlees weegt ook zwaarder. Zo kan vlees voor meer geld worden verkocht dan het eigenlijk waard is. 

Europese Commissie wel voor kebab

Het zaakje is eigenlijk nog complexer. Volgens de Europese wetgeving moet er een expliciete toelating afgeleverd worden voor levensmiddelenadditieven zoals fosfaten in vleesbereidingen. Voor hamburgers en braadworsten is er zo'n toelating, voor kebabspiezen nog niet. Toch voegen veel fabrikanten van kebabspiezen nu al fosfaten toe aan het vlees. De Europese Commissie wil die toestand nu regulariseren, en een officiële toelating geven.  

Het Europees Parlement kan die toelating nog blokkeren. Een resolutie in die zin werd opgesteld door Vlaams Europarlementlid Bart Staes (Groen) en de Deense vertegenwoordiger Christel Schaldemose (Deense sociaal-democraten). In de bevoegde milieucommissie kregen ze de steun van een meerderheid (32 voor een verbod van fosfaten, 22 tegen een verbod).  Dinsdag moet nu het voltallige parlement stemmen. Om het voorstel van de Europese Commissie te blokkeren is een absolute meerderheid van 376 stemmen nodig.  

Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) is verbaasd over de resolutie. Hij verwijst naar een studie van het Europees voedselagentschap (EFSA), waaruit blijkt dat de fosfaten pas gevaarlijk zijn als iemand 30 kebabs op een dag eet. Op dit ogenblik is het EFSA bezig met een nieuwe studie over fosfaten. Die zal klaar zijn tegen eind 2018. Volgens Ivo Belet (CD&V) is het dan ook beter om daarop te wachten, en meteen een beslissing te nemen voor fosfaten in alle levensmiddelen.

De Europese consumentenorganisatie BEUC keert het argument om, en vraagt in afwachting van het nieuwe onderzoek van EFSA, dat de Europarlementsleden alvast de toelating van fosfaten in kebab verbieden. Er spelen uiteraard ook economische belangen mee. De meeste kebabspiezen worden in Duitse fabrieken gemaakt, er werken daar naar schatting 100.000 mensen, wiens toekomst bedreigd wordt indien er een verbod zou komen.

Artisanaal alternatief

Velen onder u vragen zich nu af wat er gaat gebeuren. Verdwijnt de kebabzaak uit het straatbeeld? Waar moeten we nog heen met onze nachtelijke honger? Er is hoop. Er bestaan restaurants die zelf kebabspiezen maken, met vers vlees en kruiden, zonder fosfaten toe te voegen. Het blijft dus mogelijk om kebabvlees te produceren, ook zonder de controversiële fosfaten.

Meest gelezen