"Ik heb zoiets van" en "genderneutraal" zijn de meest irritante woorden van 2017

"Ik heb zoiets van" en "genderneutraal" zijn de meest irritante woorden van 2017. Dat vinden de ruim 23.000 deelnemers aan de jaarlijkse verkiezing "Weg met dat woord!". 

Genderneutraal kreeg in Nederland 43% van de stemmen, in Vlaanderen stemde 28% "ik heb zoiets van" weg.  Laura Rosseel van het Departement Taalkunde van de faculteit Letteren aan de KU Leuven is niet verbaasd dat "ik heb zoiets van" de Vlaamse winnaar werd. "Het is een constructie die al lang bestaat en het is ook al langer bekend dat veel mensen er problemen mee hebben. Het is wel correct Nederlands. Het is een constructie waarmee de spreker aangeeft dat hij zijn woorden/gedachten zal aanhalen, maar niet op een letterlijke manier. "

In november deed het Instituut voor de Nederlandse Taal een oproep om de meest irritante woorden van het afgelopen jaar in te sturen. Op basis van de inzendingen selecteerde het instituut een top tien voor Nederland en een top tien voor Vlaanderen, waar vervolgens een week lang op gestemd kon worden. Eerdere verliezers van de verkiezing waren kids (2013), oudjes (2014), me (i.p.v. mijn) (2015) en diervriendelijk vlees (2016).  

De verkiezing van de meest irritante woorden leidt er meestal echter niet toe dat we ze niet meer gebruiken. "Het is fijn om het eens te bevragen", zegt ook Rosseel. "Maar de woorden zullen allicht niet verdwijnen." 

De Vlaamse lijst

 1. ik heb zoiets van (28%)
 2. me-time (22%)
 3. dagdagelijks (13%)
 4. groentjes (10%)
 5. naar de toekomst toe (9%)
 6. comfortzone (6%)
 7. super (4%)
 8. eigenlijk (3%)
 9. leuk (3%)
 10. absoluut (2%)

De Nederlandse lijst

 1. genderneutraal (43%)
 2. in je kracht staan (14%)
 3. papadag (14%)
 4. shinen (11%)
 5. duurzaam (4%)
 6. een stukje (4%)
 7. soort van (4%)
 8. loverboy (3%)
 9. super (2%)
 10. eigenlijk (1%)

Meest gelezen