AFP or licensors

45.000 Catalanen en aanhangers in Brussel: slogan luidt "Despierta Europa", "Word wakker Europa"

De voorbije uren hebben 45.000 Catalanen betoogd in de Europese wijk in Brussel. Ze protesteerden voor onafhankelijkheid voor hun regio, en ze willen ook een duidelijk signaal van de Europese Unie over de Catalaanse zaak. De slogan van de betoging luidt "Despierta Europa", "Word wakker Europa". De betoging is afgelopen en alles is rustig verlopen.

De betoging is deze middag rond half twaalf begonnen aan het Jubelpark. Ook de afgezette minister-president van Catalonië, Carles Puigdemont, liep mee in de mars. De manifestanten vragen aan de Europese Unie respect voor Catalonië en de wens om onafhankelijk te worden, terwijl de Spaanse regering de Catalaanse regering enkele weken geleden heeft afgezet. 

Boodschap is duidelijk

"We willen onze stem laten horen in Europa. Het is raar dat Europa niks doet voor ons Catalanen. Wij worden verdrukt. We vragen vrijheid voor ons land en voor de gevangenen. We willen een republiek, een nieuw land, een betere toekomst voor ons land. We hebben echt Europese hulp nodig. Voor de vrijheid van het Catalaanse volk en voor onze politici die in de gevangenis zitten of in ballingschap zijn hier in België", zeggen deze Catalaanse betogers.

Vlamingen solidair

N-VA steunt de oproep van de Catalanen in Brussel. Zo stapten ondermeer Paul Vandendriessche mee op en ook Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans. "Het is een echt kippenvelmoment om hier te zijn", zegt Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang over de betoging. Ook Europarlementslid Bart Staes van Groen was solidair en stapte mee op.

Er liepen ook heel wat mensen met Vlaamse leeuwen rond. Want de Catalaanse zaak kan ook hier op bijval rekenen.

De betoging is afgelopen en verliep erg rustig.

Meest gelezen