AFP or licensors

Brexit: nieuw voorstel over Ierse grens in de maak

Er is een nieuw voorstel in de maak over het statuut van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland na de brexit. Als er een doorbraak is, dan komt de Britse premier Theresa May mogelijk morgen al naar Brussel.

May was maandag al in Brussel om met de Europese Commissie te bekijken of het mogelijk is om tot de tweede ronde van de brexit-onderhandelingen over te gaan.  Europa is daartoe bereid als er genoeg vooruitgang is in drie dossiers: de rechten van de Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk na de brexit, de rekening die de Britten nog moeten betalen en een regeling voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Het is vooral dat laatste dossier dat problemen veroorzaakt. Maandag leek het erop dat de Britten akkoord gingen met de eis om geen harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te installeren. Daardoor zouden in Noord-Ierland nog altijd een aantal Europese regels gelden om zo douanecontroles te vermijden. Maar May werd op het laatste ogenblik teruggefloten door de Noord-Ierse protestanten van de DUP. Die dreigden hun steun aan de regering van May in te trekken als Noord-Ierland een apart statuut binnen het Verenigd Koninkrijk zou krijgen.

Een oplossing voor het vraagstuk is erg dringend, want de Europese top van eind volgende week zou moeten beslissen of de tweede ronde van de brexit-onderhandelingen van start kan gaan.  De Commissie had eerder vandaag laten verstaan dat zondag de allerlaatste dag is voor een akkoord, omdat de voorbereiding van de top nog een aantal dagen in beslag neemt.

Doorbraak

Volgens Britse media is er nu een nieuw voorstel over de Ierse grens waarover de Britse en Ierse regering, samen met de Europese Commissie, overleg plegen. De tekst zou ook zijn voorgelegd aan de DUP, die maandag dwarslag. Anonieme bronnen zeggen dat er een positieve dynamiek is, maar dat er nog geen akkoord is.

De Europese president Donalt Tusk zal morgen een verklaring afleggen over de brexit, wat de speculatie over een doorbraak in de Ierse grenskwestie voedt. Een  woordvoerder van de Commissie zegt dat de gesprekken de hele nacht zullen doorgaan. "We maken vooruitgang, maar we zijn er nog niet helemaal."