AP2009

Democratisch senator Franken neemt ontslag na beschuldigingen grensoverschrijdend gedrag

In de VS neemt Democratisch senator Al Franken ontslag na verschillende beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Hij buigt onder de druk van zijn partij. 

In de VS heeft Democraat Al Franken, die voor de staat Minnesota in de Senaat zat, aangekondigd dat hij gaat opstappen.

“In mijn hart weet ik dat ik als senator niets heb misdaan dat oneer zou hebben betekend voor dit instituut. Toch, kondig ik vandaag aan dat ik ontslag neem als lid van de Senaat van de Verenigde Staten", zei Franken. "Sommige beweringen over mij zijn gewoon niet waar, anderen herinner ik me op een heel andere manier," aldus Franken.

Sommige beweringen over mij zijn gewoon niet waar, anderen herinner ik me op een heel andere manier

Al Franken

Voormalig komiek

De beschuldigingen tegen Franken begonnen drie weken geleden. De 66-jarige Franken is een voormalig komiek. Zo zou Franken in 2006 toen hij als komiek aan de slag was, geprobeerd hebben een radiopresentatrice te kussen en te betasten zonder haar toestemming. Franken werkte in die periode met haar samen aan een sketch voor Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten. Twee jaar later werd hij voor de Democraten in de Senaat gekozen.

Aanvankelijk zei Franken in een reactie dat hij "beschaamd was voor zijn gedrag, maar niet wou aftreden.” Maar de afgelopen weken kwamen meer vrouwen naar buiten met verhalen over seksueel wangedrag van Franken.

Na deze nieuwe aantijgingen drong een meerderheid van zijn democratische collega’s in de Senaat aan op zijn ontslag, inclusief leider Chuck Schumer. Franken is uiteindelijk bezweken onder de druk en neemt nu ontslag. 

Meest gelezen