Komt hij er, of komt hij er niet meer, de nieuwe voetbaltempel in Brussel?

Brussel wordt geen gaststad voor Euro 2020, het Europees voetbalkampioenschap met 12 speelsteden. De doodsteek voor het nieuwe stadion, denk je dan, maar niets is minder waar. Meer nog, bouwheer Ghelamco zegt zelfs "vastberadener dan ooit" te zijn om een nieuwe voetbaltempel te bouwen, en staat blijkbaar niet alleen.

Komt het stadion er nu of komt het er niet? Als het van bouwheer Ghelamco afhangt, verrijst er alsnog een nieuwe voetbaltempel langs de Brusselse Ring, naast de Heizelvlakte, gaststad of niet.

Ook de voetbalbond wil er nog mee doorgaan, en ook de stad Brussel wil nog. "Sowieso hebben de Rode Duivels een nieuw stadion nodig voor hun thuismatchen, los van het EK", is de redenering.

We hebben absoluut nood aan een nieuw stadion met 45.000 plaatsen

Koen De Brabander, KBVB

"Het mislopen van het EK betekent niet noodzakelijk de doodsteek voor het stadiondossier. We hebben absoluut nood aan een nieuw stadion met 45.000 plaatsen en hopen dat de bevoegde ministers in januari alsnog de vergunning toekennen zodat er in ons land eindelijk een stadion van de 21e eeuw kan worden gebouwd", zegt Koen De Brabander, CEO van de Belgische voetbalbond (KBVB). "De omgevingsvergunning loopt, en de uitkomst hiervan staat los van de beslissing van de UEFA."

Bondsvoorzitter Gérard Linard zegt het zo: "We hopen dat het stadion er alsnog komt. Het Belgisch voetbal verdient dat." 

Brussel bevestigt haar voornemen om een modern nationaal stadion te hebben

Alain Courtois, eerste schepen Brussel

Ook bij de stad Brussel geven ze de hoop niet op. Eerste schepen Alain Courtois (MR) zegt dat Brussel niet van mening verandert, nu het EK niet naar Brussel komt: "De Stad Brussel bevestigt haar voornemen om een modern nationaal stadion te hebben in het hart van de hoofdstad van Europa. Daartoe is het klaar om deel te nemen aan elk initiatief van de verschillende bevoegde autoriteiten."

De Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) wijst erop dat zijn regering "altijd de bouw van een nieuw stadion heeft gesteund, omdat het Boudewijnstadion niet meer aan de actuele normen voldoet."

Als bouwheer hebben wij een harde belofte gedaan, en we zijn mensen van ons woord

Mededeling Ghelamco

Bouwheer Ghelamco herhaalt dat het stadion er komt, misschien nu meer dan ooit. "Ghelamco is meer dan ooit vastberaden om als bouwheer de belofte van een nieuwe voetbaltempel na te komen", staat te lezen in een persbericht.

"Als bouwheer hebben wij een harde belofte gedaan, ten opzichte van de fans van het Belgisch voetbal, van de nationale ploeg, van de stad Brussel en heel het land: een nieuwe voetbaltempel bouwen in de Europese hoofdstad. Wij zijn mensen van ons woord, en zullen er bijgevolg alles aan doen om onze verbintenis na te komen."

"We hebben dit in Gent gedaan voor KAA Gent, ondanks veel obstakels, de nieuwe tribune voor Royal Antwerp FC en zullen dit ook doen voor RSC Anderlecht én het nationale team", zegt Ghelamco.

We zijn in afwachting

Anderlecht-burgemeester Eric Tomas

Intussen leeft RSC Anderlecht in onzekerheid. De club ging eerst mee in het project stappen en zijn thuismatchen in het nieuwe stadion spelen, maar haakte daarna af. Maar nu Paul Gheysens op de proppen is gekomen als mogelijke overnemer van Anderlecht - Gheysens is de ceo van Ghelamco - zou het toch weer kunnen.

Anderlecht blijft dus in onzekerheid leven. "We zijn in afwachting" zegt burgemeester van Anderlecht, Eric Tomas (PS). "Objectief gezien weten we nog altijd niet of er al dan niet een nationaal stadion komt. We weten ook niet in hoeverre de eventuele gesprekken tussen RSCA en Ghelamco gevorderd zijn."

Meest gelezen