Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Forum der Joodse Organisaties: "Trump formaliseert feitelijke situatie die al decennia bestaat"

De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen, "formaliseert een feitelijke situatie die al decennia bestaat." Dat zegt het Forum der Joodse Organisaties, de Vlaamse Joodse koepelorganisatie.

Volgens het Forum der Joodse Organisaties formaliseert, de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen, “een feitelijke situatie die al decennia bestaat”.

"Al tientallen jaren vergaderen buitenlandse regeringshoofden in Jeruzalem waar het Israëlische parlement gevestigd is", luidt het in een communiqué. "Jeruzalem is als de stad van Koning David al meer dan 3.000 jaar hart en ziel van het Joodse volk."

In schril contrast met reacties andere Joodse organisaties

De reactie van het Forum der Joodse Organisaties staat in schril contrast met die van het Centre communautaire laïc juif David Susskind (CCLJ) en de Unie van Progressieve Joden van België (UJPB). Het Joods lekencentrum betreurt de "eenzijdige" erkenning van Jeruzalem. Voor het CCLJ is Jeruzalem zeker en vast de hoofdstad van Israël: de stad is de zetel van de Israëlische regerings-, wettelijke en gerechtelijke instellingen.

Maar "de enige manier waarop Jeruzalem als dusdanig internationaal kan worden erkend, moet gebeuren via een vredesakkoord gebaseerd op een tweestatenoplossing", luidt het. "Op die manier kunnen de Palestijnen hun eigen hoofdstad in Oost-Jeruzalem erkennen." De in november 2011 op 86-jarige leeftijd overleden David Susskind was een voorvechter van de Palestijns-Israëlische dialoog. De organisatie spreekt over een "nutteloze provocatie" van Trump.     

De Unie van Progressieve Joden van België (UJPB) had de Amerikaanse beslissing ook al betreurd. De organisatie sprak over "een oorlogsdaad die zeker en vast niet zal bijdragen tot een rechtvaardige oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict."

Meest gelezen