Videospeler inladen...

Goede mondzorg in woonzorgcentra leidt tot betere gezondheid en welzijn van bewoners

Goede mondzorg bij ouderen levert een spectaculaire verbetering van het gebit en de gezondheid op. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent. Sinds 2010 komen  mobiele teams voor mondzorg langs in 56 woonzorgcentra. En dat heeft een positief effect, niet alleen op medisch vlak.

Het Universitair Ziekenhuis Gent startte in 2010 met het mondgezondheidsprogramma "Gerodent". In  56 woonzorgcentra in Oost- en West-vlaanderen komen nu  mobiele teams voor mondzorg langs.   Die  controleren en behandelen het gebit van bewoners die niet meer bij hun tandarts geraken.  De teams van Gerodent geven ook het personeel van de woonzorgcentra een opleiding om meer aandacht te hebben voor mondzorg bij de verzorging. 

Verbluffende verbetering van de mondzorg

Zo'n 1.200 bewoners werden van bij de start van het project vier jaar lang gevolgd. De resultaten staan in het doctoraatsonderzoek van Barbara Janssens.  De UGent noemt ze verbluffend. Het aantal bewoners dat een behandeling van het gebit nodig had, daalde van 66  naar 31 procent. Voor bewoners met natuurlijke tanden daalde het probleem van tandbederf van 71 naar 37 procent.  De mondgezondheid  ging niet meer achteruit bij 54 procent  van de bewoners. ook de kennis en de attitiude van het zorgpersoneel is er heel sterk op vooruit gegaan. 

Beter welzijn met een gezond gebit

"De resultaten hebben positieve gevolgen voor de gezondheid , maar ook voor het welzijn van de bewoners", zegt Barbara Janssens.  " Ouderen die hun gebit niet meer verzorgen, kunnen hun waardigheid verliezen.  Ze eten of praten moeilijk, hebben soms last van een slechte adem en gaan zo misschien sociale contacten vermijden of niet meer deelnemen aan activiteiten", zegt Janssens. Een beter mondzorg helpt dus om zich sociaal beter te voelen. 

Het is absoluut niet zo evident voor een  hulpbehoevende oudere om zelf nog de tanden goed te poetsen

Barbara Janssens, UGent

"Wij moeten er mensen echt van overtuigen dat mondzorg geen detailzorg maar een basiszorg is.  Het is absoluut niet zo evident voor een  hulpbehoevende oudere om zelf nog de tanden goed te poetsen, om de mondzorg nog zelf goed uit te voeren", zegt Janssens die pleit voor meer aandacht voor mondzorg in de hele ouderenzorg.  Dat is niet alleen een taak voor het personeel van  woonzorgcentra , maar ook voor familieleden, huisartsen,  en andere verzorgenden .

Meest gelezen