Videospeler inladen...

Verschillende gewonden bij protest in Palestijnse gebieden  

In de bezette Palestijnse gebieden zijn manifestaties aan de gang tegen de omstreden Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Bij opstootjes met de ordediensten zijn zeker 16 Palestijnen gewond geraakt. De radicale Palestijnse beweging Hamas riep vanmorgen op tot een nieuwe intifada of volksopstand. Het Israëlische leger heeft extra troepen naar de Westelijke Jordaanoever gestuurd.

Op de Westelijke Jordaanoever, in de Gazastrook en in Oost-Jeruzalem wordt vandaag gestaakt en gemanifesteerd als protest tegen de omstreden verklaring van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

Scholen en winkels bleven vanmorgen dicht.

AFP or licensors

Op verschillende plaatsen, onder meer in Ramallah en Betlehem op de Westelijke Jordaanoever, zijn manifestaties aan de gang. Bij opstootjes met de ordediensten zijn zeker 16 Palestijnen gewond geraakt.

AFP or licensors

Het Israëlische leger heeft extra troepen ingezet op de Westelijke Jordaanoever. Andere legereenheden zijn in staat van paraatheid gebracht, als deel van de voorbereiding op "mogelijke ontwikkelingen". Verwacht wordt dat het felste protest vrijdag zal losbarsten na het middaggebed.   

Hamas roept op tot nieuwe intifada

Vanmorgen riep de radicale Palestijnse beweging Hamas op tot een nieuwe intifada of volksopstand. "We kunnen alleen een antwoord bieden op het zionistische beleid dat gesteund wordt door de VS door een nieuwe intifada te lanceren", zei Hamas-leider Ismail Haniyeh tijdens een toespraak in de Gazastrook. De intifada staat voor twee Palestijnse opstanden tegen Israël, die liepen van 1987 tot 1993, en van 2000 tot 2005. De derde intifada, een "intifada ter bevrijding van Jeruzalem", moet vrijdag beginnen, zei Haniyeh.

AFP or licensors

Volgens Haniyeh is de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël een oorlogsverklaring van de VS. Hij riep de Palestijnse Autoriteit op om alle vredesinspanningen met Israël stop te zetten.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei vanmorgen dan weer dat verschillende andere landen het voorbeeld van de VS zullen volgen en hun ambassade zullen verhuizen naar Jeruzalem. Over welke landen het gaat, maakte hij niet duidelijk.

"Door Jeruzalem uit te roepen tot hoofdstad van Israël verbindt Trump zich voor altijd met de geschiedenis van Jeruzalem", zei Netanyahu, die eraan toevoegde dat hij "al contact heeft met andere staten die een gelijkaardige erkenning zullen doen."

Meest gelezen