Duitse SPD wil praten met Merkel over regeringsdeelname

In Duitsland is de SPD van Martin Schulz bereid om te praten met de CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel over een regeringsdeelname. Dat werd beslist door de SPD-leden op een partijcongres. Na de verkiezingsnederlaag in september had de SPD gezegd dat ze niet opnieuw een regering met Merkel wilde vormen. 

In Duitsland zijn de sociaaldemocraten van de SPD bereid om te praten met de CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel om samen in de regering te stappen. Ook gedoogsteun aan een minderheidsregering van Merkel is mogelijk. Deze beslissing werd genomen door de SPD-leden op een partijcongres.

Eerder had de SPD van Martin Schulz nochtans duidelijk gemaakt dat ze niet opnieuw een regering zouden vormen met de CDU/CSU. Na hun historische verkiezingsnederlaag in september drongen de sociaaldemocraten er aanvankelijk op aan om in de oppositie te gaan. Ze veranderden van koers nadat de gesprekken van Merkel met twee kleinere partijen vorige maand op niets waren uitgedraaid.  

Partijvoorzitter Martin Schulz zei na het partijcongres:  "We hoeven niet tegen elke prijs te regeren, maar we moeten ook niet niet willen regeren tegen elke prijs." Schulz hoopt volgende week met de gesprekken te kunnen starten. Nog op het congres is Schultz herverkozen als partijvoorzitter met 82 procent van de stemmen. Hier en daar was er wat kritiek gerezen op de koers van Schultz na de verkiezingen.

We hoeven niet tegen elke prijs te regeren, maar we moeten ook niet niet willen regeren tegen elke prijs

Martin Schulz

Meest gelezen