Videospeler inladen...

Israëlische ambassadeur: "Represailles en geweld zouden een grote stommiteit zijn"

Het zou een "grote stommiteit" zijn als de Palestijnen zouden overgaan tot geweld en represailles na de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Dat zegt Simona Frankel, de Israëlische ambassadeur in België aan VRT NWS. Volgens haar heeft president Trump het "historische feit" bekrachtigd dat Jeruzalem de hoofdstad van het Joodse volk is.

De Palestijnse beweging Hamas roept op tot een nieuwe intifada of volksopstand naar aanleiding van de beslissing van de Amerikaanse president. "Het zou een grote stommiteit zijn van degenen die represailles willen doen of overgaan tot geweld", anticipeerde ambassadeur Simona Frankel eerder vanochtend al op het risico op geweld. "Men moet vrede brengen in de regio en niet tot geweld oproepen."

Volgens de Israëlische ambassadeur is het een "historisch feit van 3.000 jaar oud" dat Jeruzalem de "eeuwige hoofdstad van het Joodse volk" is. "Koning David heeft dat toen verklaard. President Trump heeft dat gisteren bekrachtigd. Dat is geen unilaterale beslissing, Jeruzalem als hoofdstad is een historisch feit dat je niet in twijfel kan trekken."

Ambassadeur Frankel roept de Palestijnen op om opnieuw rond de onderhandelingstafel te komen. "Daar kunnen we over alle andere zaken spreken om tot een vredesoplossing te komen, onder meer over de grenzen. Als de Palestijnen een ander dorp binnen hun eigen onafhankelijke staat Jeruzalem willen noemen, dan kunnen ze dat. Maar Jeruzalem zoals het vandaag bestaat, is de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk."

Ik hoop dat iedereen wijs zal zijn en zal beslissen om kalm te blijven en om geen olie op het vuur te gieten. Je moet de realiteit aanvaarden.

Simona Frankel, ambassadeur voor Israël in België
Videospeler inladen...

Meest gelezen