BELGA/VERGULT

Jonge homejacker krijgt zware straf

In Brussel is een jongeman van 19 veroordeeld voor een reeks brutale homejackings in het Pajottenland en Waals-Brabant. Hij kreeg 17 jaar cel, dat is meer dan wat de aanklager gevraagd had. Een minderjarige verdachte zou spoorloos zijn.

De 19-jarige kwam 2 jaar geleden vanuit Marokko naar Europa. Hij belandde in de illegaliteit, en later ook in de criminaliteit. In juni werd hij al eens veroordeeld tot 18 maanden cel voor een reeks straatdiefstallen. Nu stond hij terecht voor een reeks homejackings, samen met een minderjarige medeplichtige.

Hun eerste overval pleegden ze in november 2016 in Beersel. Ze drongen een huis binnen, en bedreigden een vrouw en haar dochter met een mes. In december van dat jaar sloegen ze een man met een ijzeren staaf op zijn hoofd, tijdens een homejacking in Lembeek. De man belandde in een coma, en is nog altijd arbeidsongeschikt. Twee dagen later staken ze een man neer in Waterloo, voor de ogen van zijn 8-jarige kleinzoon. Begin dit jaar sloegen ze een laatste keer toe in Kraainem.

Het parket tilde erg zwaar aan de feiten, en vroeg voor de 19-jarige verdachte een celstraf van 15 jaar. De rechtbank gaf vanmorgen een nog zwaardere straf: 17 jaar. De rechters tilden erg zwaar aan de feiten, en vonden vooral het gemak waarmee de beklaagde naar geweld greep, erg verontrustend. Dat beaamt ook Johan De Smet, advocaat van twee verdachten: "Dit had voor assisen kunnen eindigen. De feiten zijn heel ernstig, en ik kan de straf dus absoluut begrijpen."

De minderjarige verdachte was geplaatst in een gesloten instelling, maar daar zou hij een tijd geleden weggevlucht zijn. 

Meest gelezen