KU Leuven doet niet mee aan  vervolg van omstreden onderzoeksproject waar ook Israëlische politie bij betrokken is

De KU Leuven doet in de toekomst niet meer mee aan een internationaal onderzoeksproject waar ook de Israëlische politie bij betrokken is. Want dat stoot op ethische bezwaren, zegt Luc Sels, de rector van de KU Leuven.

Het zogenaamde LAW-TRAIN-project wil ondervragingstechnieken van politiemensen uit verschillende landen verbeteren om zo sterker te staan in de strijd tegen drugscriminaliteit. Het huidige project loopt nog tot eind april volgend jaar en dat zullen de Leuvense onderzoekers kunnen afwerken, zegt rector Luc Sels.

"Want de inbreng van ons Leuvens team draagt bij tot het humane karakter van die ondervragingstechnieken", legt Sels uit. Maar op een vervolgproject waar opnieuw de Israëlische politie bij betrokken is, zegt de KU Leuven dus nee. Volgens Sels stoot dit op ethische bezwaren.  Maar daarmee neemt de Leuvense universiteit geen standpunt in over het conflict tussen Israël en de Palestijnen, benadrukt de rector.  

Beslissing dateert al van vorige week

Volgens de rector heeft de beslissing dus niets te maken met de huidige actualiteit rond Israël en de Palestijnen. "De beslissing dateert al van vorige week", zegt hij.

De KU Leuven gaat in de toekomst ook een mensenrechtencharter ontwikkelen. Dat moet een betere houvast geven aan onderzoekers die internationale projecten opzetten.

Meest gelezen