Eurostadion: het EK 2020 komt niet naar België, maar het stadion zelf zou er toch komen  

Brussel wordt geen speelstad voor het Europees Kampioenschap voetbal in 2020. Dat meldt de UEFA. Wij volgden het live, herlees de belangrijkste reacties hier.  

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Liveblog: Gekibbel rond Eurostadion kost Brussel EK voetbal in 2020

De voortrekkers (van het Eurostadion) wisten al jaren van de problemen, maar ze hebben er niets mee gedaan

Johan Van den Driessche, N-VA-fractievoorzitter in het Brussels parlement

Marc Coucke wijst naar "het monster": "Dit had nooit de uitkomst mogen zijn"

Ondernemer en zakenman Marc Coucke, die zelf in het voetbal actief is als voorzitter van KV Oostende, heeft het over "het monster" dat bureaucratie heet.  "Ik ken het dossier niet, maar dit had nooit de uitkomst mogen zijn", zegt hij op Belga.

"100 miljoen euro verlies voor Brusselse horeca en aanverwante activiteiten, Belgische fans moeten zich nodeloos verplaatsen en elders geld spenderen, Rode Duivels verliezen hun thuisvoordeel en België lijdt enorme reputatieschade", somt Coucke op. "Ik ken het dossier niet, maar ik weet één ding zeker: dit had nooit de uitkomst mogen zijn. Zo vreet het Belgisch administratief en institutioneel bureaucratisch monster verder de welvaart van onze toekomstige generaties op. Politici doen hard hun best, maar het monster overstijgt hen ook."

Bouwbedrijf Ghelamco: "Het stadion komt er"

Bouwbedrijf Ghelamco herhaalt dat het Eurostadion er komt, ook nu de UEFA Brussel heeft geschrapt als speelstad voor Euro 2020. "Ghelamco is meer dan ooit vastberaden om als bouwheer de belofte van een nieuwe voetbaltempel na te komen", luidt het in een persbericht. "We hebben dit in Gent gedaan voor KAA Gent, ondanks veel obstakels, de nieuwe tribune voor RAFC Antwerp en zullen dit ook doen voor RSC Anderlecht én het nationale team", zegt Ghelamco.

Liveblog: Gekibbel rond Eurostadion kost Brussel EK voetbal in 2020

Onze Belgische fans verliezen vier interessante matchen, waarvan twee (zonder twijfel) met de Rode Duivels. Op financieel vlak, is dit een gemiste kans voor de Belgische economie

Gérard Linard, voorzitter van de Belgische voetbalbond

Liveblog: Gekibbel rond Eurostadion kost Brussel EK voetbal in 2020

We hebben veel krediet verloren bij de hogere instanties zoals de Uefa en de Fifa, hoewel wij hier zelf niet voor verantwoordelijk zijn

Gérard Linard, voorzitter van de Belgische voetbalbond

Niet enkel Belgische voetbalfans treuren: Wales is "extreem ontgoocheld". Waar wordt zoal gespeeld voor Euro 2020?

De Uefa heeft het lijstje met speelsteden voor Euro 2020 nu af. De vier matchen die in Brussel zou plaatsvinden, gaan allemaal naar Londen. Stockholm en Cardiff (Wales), die hoopten in te springen, grijpen ernaast. Wales liet weten "extreem ontgoocheld" te zijn en heeft het over "een unieke kans die gemist is". Er blijven uiteindelijk 12 gaststeden over.

De 12 speelsteden zijn Amsterdam (Nederland), Bakoe (Azerbeidzjan), Bilbao (Spanje), Boekarest (Roemenië), Boedapest (Hongarije), Kopenhagen (Denemarken), Dublin (Ierland), Glasgow (Schotland), Londen (Engeland), München (Duitsland), Rome (Italië) en Sint-Petersburg (Rusland).

Premier wijst naar Brussel: "Van bij het begin zat er iets goed scheef"

Premier Charles Michel (MR) schuift de mislukking van het Eurostadion in de schoenen van de stad Brussel en het Brussels Gewest. Bekijk hieronder wat hij zei in het parlement.

Videospeler inladen...

"We dachten: dat komt wel goed, maar de Uefa lacht er niet mee"

Herbekijk hier de Facebook-live, met o.a. Stijn De Groote op de voetbalbond: "We hebben te lang getreuzeld. Eigenlijk was 20 november al een deadline."

Videospeler inladen...

"Voor ons als Uefa was het een groot risico om te wachten"

De Europese voetbalbond UEFA bracht België vanmiddag het slechte nieuws. Bekijk hieronder hoe voorzitter Aleksander Ceferin het precies verwoordde: "Het zou voor Brussel een probleem geweest zijn om het stadion af te krijgen, en wat als er geen vergunning was gekomen?"

Videospeler inladen...

"Sommige dossiers trekken we beter naar het nationaal niveau"

Als we als land er niet in slagen dit EK georganiseerd te krijgen, dan is er iets grondig mis in ons land, zegt vice-premier Alexander De Croo (Open VLD) in "De wereld vandaag". Werkt ons overlegmodel dan nog wel? "Het idee van ons federalisme is dat we in consensus werken en altijd wel een oplossing vinden. Als blijkt dat in een aantal dossiers, zoals het nationaal stadion, de luchthaven en de stralingsnormen voor netwerken, we eigenlijk van het ene probleem naar het andere gaan, dan moeten we erover nadenken om bepaalde dossiers op nationaal niveau te gaan beheren."

Bouw van het Eurostadion: kroniek van een mislukking

20 juni 2015: de beslissing is gevallen, op parking C van de Heizel zal het Eurostadion gebouwd worden. Maar ondertussen is het nog altijd een groot vraagteken of het stadion er ooit komt. Vast staat wel dat in 2020 het EK Voetbal niet naar Brussel komt. Bekijk hier het verhaal in video

Videospeler inladen...

Liveblog: Gekibbel rond Eurostadion kost Brussel EK voetbal in 2020

Liveblog: Gekibbel rond Eurostadion kost Brussel EK voetbal in 2020

Het is niet omdat het EK er niet komt, dat het stadion er niet komt, dat kan in theorie nog altijd, en daar hopen wij nog op.

Stefan Van Loock, woordvoerder van de Belgische voetbalbond

Uitstel tot eind januari, waar de bond op hoopte, kwam er niet

Stefan Van Loock, woordvoeder van de voetbalbond, betreurt dat UEFA België niet de tijd heeft gegeven tot eind januari om het stadiondossier rond te krijgen. "We vinden dit jammer, maar we moeten ons daarbij neerleggen, en die beslissing respecteren. Er zit helaas niks anders op."

Liveblog: Gekibbel rond Eurostadion kost Brussel EK voetbal in 2020

Het is een enorm gezichtsverlies voor ons land in het algemeen, als je kijkt waar er straks overal wél zal worden gevoetbald. Overal een beetje, behalve in Brussel, de hoofdstad van Europa

Peter Vandenbempt

Liveblog: Gekibbel rond Eurostadion kost Brussel EK voetbal in 2020

Er waren veel kapers op de kust die gretiger waren dan wij, dat is zeker

Peter Vandenbempt op Radio 1

Harde uithaal van Open VLD-vicepremier Alexander De Croo op Twitter: 

We hebben er tot op het laatste moment alles voor gedaan, maar we respecteren de beslissing van de UEFA

Koen De Brabander, CEO van de KBVB

=> Lees de volledige reactie van de KVBV op sporza.be.

Liveblog: Gekibbel rond Eurostadion kost Brussel EK voetbal in 2020

Meest gelezen