Vannacht beslissing over aanpassingen Zomerakkoord?

Zowel de Raad van State als het Rekenhof hebben heel wat vraagtekens geplaatst bij het Zomerakkoord. Volgens N-VA kan het nog wel even duren vooraleer de regeringspartijen op één lijn zullen zitten over aanpassingen van het Zomerakkoord, maar minister Maggie De Block (Open VLD) denkt dat er vannacht een oplossing uit de bus komt. Dat vertelde ze in "Villa Politica" op één. Herbeleef hier de hoogtepunten uit "Villa Politica".

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Michel verdedigt het Zomerakkoord

Premier Charles Michel (MR) ontkent dat het Zomerakkoord spuug en plakwerk zou zijn. Hij noemt de verwijten van de oppositie een "zwaktebod". "In het Zomerakkoord zitten 60 maatregelen, 90 procent daarvan zijn perfect in orde. Er zijn opmerkingen gekomen over amper drie punten. Drie van de 60."

N-VA: "Er is geen ruimte om het Zomerakkoord te heronderhandelen"

Videospeler inladen...

Maggie De Block denkt dat er vannacht een akkoord zal zijn over aanpassing Zomerakkoord

Videospeler inladen...

Beslissing over dotatie Laurent moet er zijn voor het einde van het jaar

Premier Michel benadrukt in de Kamer dat hij nog voor het einde van het jaar een voorstel aan de regering wil doen over de dotatie van prins Laurent. "Verdere details kan ik nog niet geven uit juridische overwegingen", aldus de premier. 

Stoere verklaringen Francken geven munitie aan prins Laurent

Veerle Wouters (Vuye & Wouters)

"Dat hij naar Unia gaat", reageerde staatssecretaris Theo Francken (N-VA) op de brief van de advocaat van prins Laurent, waarin de advocaat vreest dat de federale regering de mensenrechten van de prins kan schenden. Volgens Veerle Wouters (Vuye & Wouters) was dat echter geen slimme uitspraak: "dergelijke stoere verklaringen geven munitie aan Laurent: de regering moet immers het vermoeden van onschuld respecteren."

De Block denkt dat er vannacht een akkoord zal komen over aanpassingen Zomerakkoord

Zowel de Raad van State als het Rekenhof hebben heel wat vraagtekens geplaatst bij het Zomerakkoord van de federale regering. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zou er vanavond een akkoord kunnen zijn over aanpassingen van het Zomerakkoord. 

Er is geen ruimte om het Zomerakkoord te heronderhandelen

Peter De Roover (N-VA)

Zowel de Raad van State als het Rekenhof hebben verschillende vraagtekens geplaatst bij het Zomerakkoord van de federale regering. "We moeten die opmerkingen zeker grondig bekijken", zegt N-VA-Kamerlid Peter De Roover daarover. "Maar er is geen mogelijkheid om het Zomerakkoord te heronderhandelen."

Over het grote aantal opmerkingen op het Zomerakkoord reageert De Roover: "dat is de prijs van ambitie".

Videospeler inladen...

Minuut stilte voor overleden minister Maystadt

Trump heeft een olifant in een porseleinwinkel gestuurd. Dit los je niet op door een tweede olifant te sturen.

Peter De Roover (N-VA)

PS eist harde maatregelen na plannen van Trump om de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem te sturen. "Het is een heel erg precaire situatie", zegt N-VA-Kamerlid Peter De Roover. "Het is een olifant in een porseleinwinkel, je lost dit niet op door een tweede olifant te sturen."

N-VA is durft wel krasse uitspraken te doen over Catalonië, maar blijft voorzichtig als het over Israël en Palestina gaat. N-VA kaatst de bal terug. "Het valt mij op dat mensen zich vandaag wél durven uitspreken over mensenrechten, maar niet mee betogen voor zelfbeschikking van Catalonië", aldus De Roover. "Wij hebben altijd gezegd dat we in Catalonië een normaal democratisch proces willen."

Videospeler inladen...

PS wil dat België feller reageert op Trump

PS-Kamerlid Gwenaëlle Grovonius vindt dat België méér kan doen dan enkel de uitspraken van Trump veroordelen. Ze vraagt dat Belgë een boycot onderzoekt van producten die uit bezette Israëlische gebieden komen en wil dat ons land Palestina erkent als onafhankelijke staat.

Michel veroordeelt verklaringen Trump

Michel onderstreept dat de beslissing van Trump om de Amerikaanse ambassade in Israël te verhuizen naar Jeruzalem "gevaarlijk" is, en ingaat tegen "internationale afspraken. Hij zegt dat de Belgische ambassade in Tel Aviv zal blijven.

Michel roept zijn collega staatshoofden in Europa ook om met een gezamenlijke "duidelijke reactie" naar buiten te komen.

Minuut stilte voor Philippe Maystadt

Premier Michel heeft in de Kamer opgeroepen om één minuut stilte te respecteren na het overlijden Philippe Maystadt, gewezen minister van Financiën. 

De werkgroep politieke vernieuwing van Bracke is om te lachen

John Crombez (SP.A)

Crombez roept alle partijen in ons land op om samen rond de tafel te gaan zitten en werk te maken van "echte politieke vernieuwing". Volgens Crombez maakt  SP.A werk van nieuwe regels die politiek opnieuw geloofwaardig moeten maken, maar de werkgroep die de Kamer hierover had opgericht heeft geen harde regels opgeleverd.

Crombez is het eens met Bart De Wever: "Het moet over inhoud gaan"

In "Villa Politica" krijgt Crombez vragen over de banden tussen Antwerps SP.A-kopstuk Tom Meews en de vastgoedsector. "Op dat gebied ben ik het eens met Bart De Wever: het moet over inhoud gaan, niet over personen."

Nadat Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) onder vuur kwam te liggen over mogelijke belangenvermenging in bouwdossiers, beloofde De Wever "100 procent transparantie". De Wever riep op om het "over inhoud te hebben, en niet over personen." 

Crombez niet principieel gekant tegen onbelast bijverdienen

"Toen ik in de regering zat heb ik nog zelf geregeld dat mensen onbelast kunnen bijverdienen in de horeca", zegt John Crombez (SP.A). "In principe heb ik daar niets tegen. De vraag is: wat gebeurt er als je ziek bent? Welke bescherming heb je tegen invaliditeit? Dat is allemaal heel onduidelijk. Er zijn vragen van werkgevers, werknemers, ... Iedereen stelt vragen en er zijn geen antwoorden."

De berekeningen van Van Overtveldt zijn nog nooit juist geweest

John Crombez (SP.A)

De partijvoorzitter van SP.A is er van overtuigd dat de verlaging van de vennootschapsbelasting niet budgetneutraal zal zijn. "Dit gaat ons miljoenen kosten", aldus Crombez. "En dan gaan ze weer besparen in de pensioenen."

Meest gelezen