Maystadt overleden: "Ons land verliest een staatstman"

Het overlijden van minister van Staat Philippe Maystadt lokt heel wat reacties uit. "Onze partij en ons land verliezen een staatsman, een uitzonderlijk man met waarden, en een internationaal gerespecteerde persoonlijkheid", zegt de partij van Maystadt, het CDH.

Voor CDH-voorzitter Benoît Lutgen is Maystadt "een man die het politieke engagement alle eer aandeed. Een man die zijn talenten ten dienste stelde van rechtvaardige zaken." Joëlle Milquet, die Maystadt opvolgde aan het hoofd van de PSC, vindt geen woorden om haar "emotie, respect, affectie en diepe erkenning" uit te drukken bij het vernemen van zijn overlijden.

Premier Charles Michel (MR) eert een "geëngageerd Europeaan, die dicht bij de burger stond en hem een luisterend oor bood. "Een groot man heeft ons verlaten", zei hij. Voor MR-voorzitter Olivier Chastel was Maystadt "een wijs man naar wie geluisterd werd". "Zijn expertise op Financiën liet hem toe een internationale status te bereiken. Hij zal erg worden gemist", voegt hij eraan toe. Op voorstel van Michel hield de Kamer vanmiddag een minuut stilte ter nagedachtenis van Maystadt.

Vader van de euro

"De christendemocratische familie heeft één van haar grote figuren en één van de vaders van de euro verloren", reageert CD&V-vicepremier Kris Peeters. Hij was een "belangrijke compagnon de route van Martens, Dehaene en Van Rompuy in de gezondmaking van de Belgische financiën", vult CD&V-voorzitter Wouter Beke op Twitter aan.

"Philippe Maystadt was een uitstekende collega in de regering-Martens VI. We vormden als ministers van Economische Zaken en Begroting een echte hervormingstandem. Maar we zullen hem uiteraard herinneren als minister van Financiën onder Jean-Luc Dehaene die ervoor gezorgd heeft dat België vlot de eurozone is binnengeraakt. Als premier van de nieuwe regering heb ik dan ook geen ogenblik getwijfeld om hem voor te dragen als voorzitter van de Europese Investeringsbank", stelt oud-premier Guy Verhofstadt (Open VLD).

Voormalig collega Johan Vande Lanotte (SP.A) zegt dat Maystadt samen met Melchior Wathelet en Gerard Deprez een jong trio vormde dat de PSC volledig omvormde tot een nieuwe partij.  Maystadt was internationaal goed gezien als een rustige en kalme, maar ook  intelligente man. Hij heeft zijn rol in de sanering van de overheidsfinanciën en de invoering van de euro heel goed gespeeld.

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zegt dat België een grote man en Europa een grote Europeaan heeft verloren. "Maystadt was mijn medeplichtige, mijn kameraad, mijn inspiratiebron en mijn voorbeeld", schrijft Juncker.

Meest gelezen