foto Peter Hilz (C)

Meer en meer Nederlanders komen in Vlaanderen werken

Onze noorderburen vinden vlot de weg naar de Vlaamse arbeidsmarkt. Met meer dan 10.000 zijn ze intussen. En dat aantal groeit nog. Dat heeft te maken met het verkeer in Nederland, maar zeker ook met de lonen én met de specifieke vraag op de markt.

In amper vijf jaar tijd is het aantal Nederlanders dat zijn boterham in Vlaanderen verdient met de helft gestegen. Spectaculair, een kentering lijkt ingezet.  In 2010 werkten nog goed 7.000 Nederlanders op Vlaams grondgebied, nu zijn ze al met bijna 11.000. Dat zegt Shaireen Aftab van de VDAB.

Is Vlaanderen een arbeidsparadijs? Dat nu ook niet, maar het is wél zo dat het verkeer in Nederland geen sikkepit beter is dan bij ons. "Als mensen in de file moeten staan, kijken ze uit naar alternatieven. En vanuit de grensstreek naar Breda of Utrecht rijden is vaak véél minder interessant dan naar het Antwerpse afzakken", zegt Aftab nog. "Maar er zijn bij ons ook veel meer jobs in de industrie, wij hebben veel meer nood aan bepaalde technische profielen: in het transport, in de logistiek, in de IT. En onze noorderburen vullen die in."

"In Vlaanderen heb je sneller een bedrijfswagen,  dertiende maand, maaltijdcheques en andere voordelen"

een Nederlandse IT'er in Vlaanderen

"Op het vlak van verkeer kun je beter naar Antwerpen rijden, het verkeer in die richting is al bij al nog beperkt, ik heb de zuidkant van de ring niet nodig", zegt de Nederlandse werknemer Jasper van Beek in Gazet van Antwerpen. "Bovendien is de verloning interessant. In Nederland zijn de nettolonen meestal wel hoger, maar in Vlaanderen is er sneller sprake van een bedrijfswagen, een dertiende maand, maaltijdcheques en andere extralegale voordelen."

Maar er zijn ook typisch Vlaamse nadelen aan de voordelen: de administratieve rompslomp is enorm en daarom zijn er bedrijven die speciaal personeel inhuren om paperasserij te regelen voor Nederlandse werknemers.  Hulp komt van de zogenoemde "GrensInfoPunten". Daarvan zijn er nu negen, verspreid over zeven steden. Die informeren werknemers in Vlaanderen én Nederland over de voor- en nadelen van aan de andere kant van de grens te gaan werken. Dat gaat dan over belastingen, sociale zekerheid en arbeidsrecht.

Even relativeren toch ook: er zijn nog altijd véél meer Vlamingen die in Nederland gaan werken dan omgekeerd. Zowat 30.000 Vlamingen kiezen voor een noordelijke tocht, dat is dus nog altijd drie keer zoveel als omgekeerd. 

Meest gelezen