Videospeler inladen...

Gewezen minister van Financiën Philippe Maystadt overleden

Minister van staat en oud-partijvoorzitter van de Franstalige christendemocraten Philippe Maystadt is aan een longziekte overleden. Hij werd 69.  Maystadt was als minister van Financiën mee verantwoordelijk voor de invoering van de euro.  

De politieke carrière van Maystadt start in de jaren 70 als kabinets­medewerker van de minister van Waalse aangelegenheden. In 1977 wordt hij Kamerlid voor de PSC, de voorloper van de CDH. Zijn politieke klim naar de top begint in 1978 als hij politiek secretaris wordt van de PSC. In de partij behoort hij tot de christelijke arbeidersfractie.

Een jaar later treedt hij toe tot de regering, eerst als staatssecretaris voor het Waalse gewest, later als minister van Openbaar Ambt, minister van Begroting en minister van Economische Zaken. Van 1988 tot 1998 is hij als vicepremier en minister van Financiën mee verantwoordelijk voor het besparingsbeleid van de regering-Dehaene en de invoering van de euro (zie video hieronder).

Maystadt over invoering euro: "Ik ben diep gelukkig"

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Maystadt eindigt zijn politieke loopbaan in 1998 als voorzitter van de
PSC. Hij probeert de partij die op de dool is een nieuw elan te geven met het concept "le nouveau PSC", maar kan een electorale nederlaag in 1999 niet vermijden, waarna hij de partijleiding aan Joëlle Milquet overlaat.

In combinatie met en na zijn politieke loopbaan was Maystadt actief in de financiële wereld. Has was jarenlang voorzitter van het interimcomité van het Internationaal Monetair Fonds. In april 1997 werd hij voor een jaar benoemd tot voorzitter van de raad van gouverneurs van de Europese Bank voor Economische Wederopbouw en Ontwikkeling (BERD). Van 2000 tot 2011 tenslotte was hij voorzitter van de Europese Investeringsbank.

Meest gelezen