Nicolas Maeterlinck

Oppositie: "Voortrekkers Eurostadion dachten dat ze Messi en Ronaldo waren"

N-VA en Groen schieten met scherp op de Brusselse regering, nu UEFA beslist heeft Brussel te schrappen als gaststad van het Europees Kampioenschap voetbal . "Voortrekkers Eurostadion dachten dat ze Messi en Ronaldo waren."

“Met de aanpak van de voortrekkers van het Eurostadion, die dachten dat ze Messi en Ronaldo waren, betaalt ons land en de Brusselaar een zware prijs", aldus Brussels parlementslid voor N-VA Johan Van den Driessche. 

Dat Brussel geen gaststad meer is, heeft de Brusselse regering en het Brusselse stadsbestuur enkel aan zichzelf te danken, aldus Van den Driessche. Op het parkeerterrein waar het stadion moet komen, loopt immers een oude buurtweg. "Voortrekkers van het project wisten dat dit een grote hindernis ging zijn. Advocaten hebben aangeraden meteen werk te maken om te buurtweg te laten schrappen, dat is niet gebeurd."

Van den Driessche verwijt Brusselse politici "achterkamerpolitiek". Er is volgens hem sprake van een "hautaine aanpak, een gebrek aan transparantie en een megalomaan karakter".

Kosten voor de Brusselaar?

Volgens Van den Driessche is het best mogelijk dat de Brusselaars nog een gepeperde rekening zullen krijgen. "Als het stadion er niet komt, zal onderzocht worden wiens schuld dat is. Ghelamco omdat ze een slecht project indienden? Of Brussel omdat ze het amateuristisch hebben aangepakt?"

In dat laatste scenario riskeren het Brussels gewest en het stadsbestuur een heleboel rechtszaken. 

Groen: "Laat stadionproject vallen"

Groen hoopt dat Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) en schepen Alain Courtois (MR) "eindelijk hun gezond verstand gaan gebruiken". "Dit is overduidelijk een slecht project. Het gaat de Brusselaar veel kosten en ook het mobiliteitsplan is onhaalbaar", zegt Brussels parlementslid Arnaut Verstraete (Groen).

Hij wil dat het Eurostadion er niet komt en dat men in de plaats het Koning Boudewijnstadion renoveert. "Maak er een sportcomplex van waar iedereen in Brussel beter van wordt."

Meest gelezen