Videospeler inladen...

Pizzaiolo krijgt erkenning: pizzabakken op z'n Napolitaans is werelderfgoed

Pizza bakken op zijn Napolitaans -inclusief het deeg op een vinger laten rondwalsen- is voortaan werelderfgoed. De Unesco, de cultuurorganisatie van de VN, heeft de vaardigheid van de Napolitaanse pizzaiolo op de lijst met immaterieel erfgoed gezet. "Voor ons is dit alsof we de wereldbeker hebben gewonnen", reageert een enthousiaste pizzaiolo.

Pizza is vandaag een van de populairste en meest ingeburgerde snacks ter wereld. Maar de allereerste pizza werd naar alle waarschijnlijkheid gebakken in de Zuid-Italiaanse stad Napels. En de enige echte authentieke pizza's zijn nog altijd de Napolitaanse, vinden ze in Napels en daarbuiten.

De Unesco treedt hen nu bij door de Napolitaanse kunst van het pizzabakken te erkennen als immaterieel werelderfgoed. De Italiaanse aanvraag bij de VN-cultuurorganisatie werd ondersteund door een petitie die door 2 miljoen mensen was getekend. De beslissing van de Unesco werd genomen tijdens een bijeenkomst op het Zuid-Koreaanse eiland Jeju. De Italiaanse minister van Landbouw Maurizio Martina maakte ze bekend via Twitter.

In Napels wordt opgetogen gereageerd op het nieuws. Meteen nadat het bekend was geraakt, staken pizzaiolo's de oven aan en werden voorbijgangers getrakteerd op een stuk pizza.

AFP or licensors

De traditie van het pizzabakken gaat terug tot de zestiende eeuw. De eerste Napolitaanse pizza's waren platte broden die dienden als een snelle en goedkope manier om het volk te voeden. De culinaire traditie ontwikkelde zich, en aan het einde van de achttiende eeuw doken de eerste pizzeria's op. Pas een eeuw later kregen die navolging buiten Napels.

Margherita en Marinara

Er zijn overigens maar twee soorten Napolitaanse pizza: de "oerpizza" margherita en de pizza marinara, de "visserspizza", nog goedkoper omdat de mozzarella is weggelaten. Het deeg van authentieke Napolitaanse pizza's is handgekneed en gemaakt van tarwebloem, biologische gist, zeezout en water. 

Het deeg moet 24 uur rusten voor het wordt bewerkt op de zo typische manier: het wordt met het nodige spektakel en onder begeleidende Napolitaanse volksliedjes of belcanto de lucht in geslingerd en rondgedraaid.

AFP or licensors

De pizza's dienen te worden gebakken volgens de regels van de kunst, regels die opgelijst staan in een elf bladzijden tellend handboek. Daarin wordt onder meer vermeld dat authentieke Napolitaanse pizza's alleen mogen worden gebakken "in een houtoven die de temperatuur van 485 graden Celsius heeft bereikt". Het bakken mag niet langer duren dan 60 tot 90 seconden.   

Meest gelezen