Is de "Neuzekesoorlog" in Gent voorbij?

Het conflict tussen twee verkopers van Gentse neuzen, dat nu al zo'n zes jaar aansleept, lijkt voorbij nu burgemeester Daniël Termont (SP.A) één verkoper verbiedt om nog langer neuzen te verkopen na racistische uitspraken.

De burgemeester van Gent, Daniël Termont, liet eerder al weten dat de maat voor hem vol was. Het conflict tussen de twee verkopers van Gentse neuzen of Cuberdons op de Groentenmarkt in het centrum van de stad sleept al jaren aan. Er zijn verschillende pogingen geweest om te bemiddelen maar het conflict laaide telkens opnieuw op.

Eerder trok Termont de vergunningen van beide verkopers al eens tijdelijk in. Nu neemt de burgemeester een meer drastische beslissing na racistische uitspraken van één van de verkopers. De man met bolhoed die achter het linkse kraam staat, dook op in een Youtube-fimpje van toeristen. Daarin zei hij onder meer tegen hen: "Let op voor je portefeuille" en "komt er toch iets goed van de Arabieren".

Termont heeft nu beslist dat de man niet langer mag werken als verkoper op die plek, de eigenaar van het neuzenkraam mag wel een nieuwe verkoper zoeken om z'n taak over te nemen. Het conflict tussen de neuzenverkopers duurde zo'n 6 jaar en is mogelijk nu voorbij.

In april 2014 trok "Het journaal" naar Gent, waar de "Neuzekesoorlog" in volle hevigheid woedde. Bekijk hieronder de reportage van toen met de twee cuberdonverkopers in de hoofdrol.

Videospeler inladen...

Meest gelezen