Noord-Korea noemt een kernoorlog onvermijdelijk

"De vraag is niet óf er een kernoorlog komt, maar wanneer", is de harde taal waarmee Noord-Korea reageert op de militaire oefeningen door Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Die begonnen maandag aan de grootste gezamenlijke luchtoefening ooit: beide landen zetten meer dan 200 oorlogsvliegtuigen in.    

"We willen geen oorlog, maar we zullen er niet voor terugdeinzen", zegt het Noord-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken in een persbericht. "Als de Verenigde Staten ons geduld verkeerd inschatten en de lont in het kruitvat steken voor een nucleaire oorlog, dan zullen ze daar de gevolgen van dragen en geconfronteerd worden met ons machtig nucleair vermogen dat we aanzienlijk versterkt hebben."

De uitspraken werden gisteravond verspreid door het Noord-Koreaanse staatspersagentschap, kort nadat de VS een B-1B bommenwerper het Zuid-Koreaanse luchtruim had ingestuurd. Dat tuig wordt in Noord-Korea geassocieerd met nucleaire oorlogsvoering.       

Volgens het Zuid-Koreaanse leger simuleerde de bommenwerper (die opereert vanop de Amerikaanse miltaire basis op het eiland Guam) luchtaanvallen om te tonen dat de VS en Zuid-Korea "de wil en de capaciteit hebben om Noord-Korea te straffen als het hen bedreigt met kernwapens en raketten".  

Noord-Korea voerde vorige week nog een test uit met de krachtigste raket die het land ooit afgevuurd heeft en die naar eigen zeggen het Amerikaanse vasteland zou kunnen bereiken. 

Meest gelezen