Nu ook officieel: holebi's mogen trouwen in Australië

Holebi's mogen voortaan trouwen in Australië. Het parlement heeft er het homohuwelijk goedgekeurd, nadat vorige week de senaat al hetzelfde had gedaan. De wet treedt wellicht binnen een maand in werking.

Het zag er al een tijdje naar uit dat Australië het homohuwelijk zou invoeren. De regering hield enkele weken geleden een grootschalige peiling om de mening te vragen aan het volk. Een meerderheid van zo'n 61 procent stemde pro en dus zag het ernaar uit dat het land het ook zou stemmen.

Vorige week keurde de Senaat de wet al goed, met 43 stemmen voor en 12 tegen. Vandaag stond de kwestie op de agenda van het parlement. Na een bitter en verdeeld debat werd de aanpassing van de wet ook hier goedgekeurd. Concreet hebben ze het in Australië niet meer over het huwelijk "tussen man en vrouw", maar wel "tussen twee personen". Hoeveel mensen er uiteindelijk voor en tegen stemden, wordt niet bekendgemaakt.

De wet zal wellicht binnen een maand van kracht gaan, eens alle formaliteiten zijn doorlopen. Nog een maand later zullen de eerste holebi's ook effectief kunnen huwen.

Met de stemming is Australië wereldwijd het 25e land dat het homohuwelijk toestaat.

Meest gelezen