Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Omstreden Japanse plastisch chirurg koopt memoires van keizer Hirohito

Een omstreden plastisch chirurg uit Japan heeft de memoires van de voormalige Japanse keizer Hirohito gekocht. Het boek ging in New York onder de hamer voor zo'n 275.000 euro, bijna het dubbele van wat werd verwacht. 

Even terug naar 1946. Een jaar nadat Japan zich in de Tweede Wereldoorlog had overgegeven na twee verwoestende atoombommen, wordt er gezocht naar wie er in het land verantwoordelijk is voor de oorlog. Net op dat moment dicteert keizer Hirohito zijn memoires aan een medewerker. 

Objectief is het 173 pagina's tellende document niet, daar zijn alle experts het over eens. "Het document is heel bewust opgesteld door de keizer om zich vrij te pleiten van zijn passieve rol tijdens de oorlog", zegt Ethan Mark, docent moderne Japanse geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, aan NOS. Het document staat bekend als "monoloog van keizer Showa". 

275.000 dollar

Het boek ging gisterenavond onder de hamer bij veilinghuis Bonhams in New York voor zo'n 275.000 dollar (zo'n 233.000 euro), het dubbele van wat werd verwacht.

De koper is de - eveneens Japanse - plastisch chirurg Katsuya Takasu. De man komt geregeld op televisie, maar is ook behoorlijk omstreden. Zo werd hij vorige maand uit de American Academy of Cosmetic Surgery gegooid na kritiek op uitspraken van de man. Zo prees hij op sociale media de daden van Hitler en de Holocaust. 

Het voelt alsof het document eindelijk weer thuiskomt.

"Het voelt alsof het (document, nvdr.) eindelijk weer thuiskomt", zegt de dokter. "Het had eigenlijk altijd in Japan moeten zijn, maar het is in het buitenland terechtgekomen."

De man wil dat het document terechtkomt bij de enige kleinzoon van de huidige keizer Akihito, maar dat wordt niet evident. Er staat namelijk een limiet op giften aan de keizerlijke familie. Hoe dan ook is Takasu niet van plan om het werk publiek te tonen. 

Meest gelezen