Oudste Belg Fernande De Raeve (111) overleden

In Gent is gisteravond de oudste Belg overleden. Fernande De Raeve was vorige zondag 111 geworden. "We zouden dinsdag een verjaardagsfeestje organiseren voor haar, maar vorige week liet haar familie weten dat ze ziek was en moesten we het uitstellen", zegt de Gentse schepen van Burgerzaken Sofie Bracke.

Fernande De Raeve werd geboren op 3 december 1906.  Ze was acht jaar toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Ze woonde toen aan de Hundelgemsesteenweg in Gent, waar ze getuige was van zware bombardementen. Als oorlogswees leerde Fernande al snel alle kneepjes van het runnen van een huishouden.

In 1929 ontmoette ze haar toekomstige echtgenoot Emilius, met wie ze een dochter en een zoon kreeg. Ze brachten samen gelukkige jaren door in Oostakker, aan de Oude Bareel. Toen haar man met pensioen ging, kochten ze een tent en gingen ze reizen. 

Op 86-jarige leeftijd werd de man van Fernande ziek en verhuisde hij naar een woonzorgcentrum. Na zijn overlijden in 1995 woonde Fernande nog vijf jaar alleen. Daarna ging ze, omdat ze minder goed zag, bij haar dochter en schoonzoon wonen. Met hen bracht ze verschillende vakanties door in de Dordogne, in Zuid-Frankrijk.

Toen de visuele problemen op 96-jarige leeftijd te groot werden, verhuisde Fernande net als haar echtgenoot destijds naar woonzorgcentrum ‘Het Heiveld’. "Ik heb Fernande leren kennen als een fijne dame", zegt schepen Sofie Bracke. "Ondanks haar beperkte zicht, leefde ze nog erg graag, ze at nog graag en gezelligheid rond zich vond ze heel fijn. Het is bijzonder jammer dat we onze oudste Gentse en dus ook oudste Belg hebben moeten laten gaan."

Madeleine Dullier uit Mettet, in de provincie Namen, is de nieuwe oudste Belg. Zij is 110.

Meest gelezen