Rechter vraagt arrestatie oud-president Argentinië Cristina Fernández de Kirchner 

In Argentinië heeft een rechter de senaat gevraagd om de immuniteit op te heffen van oud-president Cristina Fernández de Kirchner. De rechter wil haar arresteren wegens verraad. De oud-president zou de rol van de Iraniërs tijdens de bomaanslag in 1994 op een Joods centrum in Buenos Aires willen verdoezelen. Fernández de Kirchner beschikt als senator over immuniteit.

De federale rechter Claudio Bonadio in Argentinië heeft aan de senaat gevraagd om oud-president Cristina Fernández de Kirchner te kunnen arresteren wegens verraad. Oud-president Fernández de Kirchner is senator en beschikt daardoor over immuniteit. De rechter heeft nu gevraagd om die op te heffen.

De rechter beschuldigt Fernández de Kirchner van verraad. In 1994 was er een aanslag tegen een Joos centrum in Buenos Aires. De oud-president zou betrokken zijn bij een doofpotoperatie, waarbij ze de rol van de Iraanse verdachten zou verdoezeld hebben. Bij de aanslag op het Joodse centrum vielen 85 doden en 300 gewonden. Het wordt als een van de grootste aanslagen in de Argentijnse geschiedenis beschouwd. 

Fernández de Kirchner ontkent betrokkenheid

Twee derde van de stemmen in de senaat zouden nodig zijn om de immuniteit van de oud-president op te heffen. Volgens de openbare aanklager staan er op verraad gevangenisstraffen tot 15 jaar. De oud-president heeft herhaaldelijk ontkend betrokken te zijn bij een doofpotoperatie. 

Cristina Fernández de Kirchner was van 2007 tot 2015 president van Argentinië. 

Meest gelezen