Michel veroordeelt erkenning Jeruzalem: "Verklaring Trump gooit olie op het vuur"

Premier Charles Michel (MR) heeft in de Kamer in scherpe bewoordingen de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël veroordeeld. "Deze stap brengt het wankele evenwicht in het Midden-Oosten in gevaar en bemoeilijkt het vredesproces", zei hij. Eerder had ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gezegd dat hij de "unilaterale beslissing" van Trump betreurt.  

De Belgische regering veroordeelt de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. In de Kamer liet premier Michel er geen twijfel over bestaan. "We beschouwen deze verklaring als een gevaar voor een belangrijk vredesproces. Om duidelijk te zijn: we veroordelen deze verklaring", zei de premier scherp in het Parlement. "We zijn ervan overtuigd dat deze verklaring een negatieve rol speelt en dat het olie op het vuur gooit, wat niet aanvaardbaar is."

Michel beklemtoonde dat de Belgische ambassade in Tel Aviv blijft. Hij zal volgende week ook tijdens de Europese Raad pleiten voor een sterke Europese reactie, en dus voor een bemiddelingsrol voor de Europese Unie.

Maandag brengt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een bezoek aan Brussel, maar dat past volgens Michel enkel in het kader van bilaterale betrekkingen met de EU. Voorlopig staat geen onderhoud met premier Michel op het programma, al sluit de premier niet uit dat er nog een afspraak wordt gemaakt.

Reynders: "Zeer slechte beslissing"

Eerder vandaag veroordeelde ook minister van Buitenlandse Zaken Reynders de beslissing van Trump. Reynders had gisteren nog een gesprek met zijn Amerikaanse collega Rex Tillerson. "Om te zeggen dat de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad en de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade een zeer slechte beslissing is."

"Soms is het mogelijk om invloed te hebben, maar president Trump heeft toch beslist", reageert de minister in "De ochtend" op Radio 1. "Het was dan ook een verkiezingsbelofte van Trump. We zien meer en meer een nieuwe evolutie in de VS om naar een unilateraal beleid te gaan zonder echte besprekingen met de partners."

Daarom vindt de Belgische minister van Buitenlandse Zaken dat het nu tijd is voor de Europese Unie om een grotere rol op te nemen in de kwestie. "We zijn de eerste handelspartner van Israël en de eerste financierder van de Palestijnse overheid. Vanuit Europa moeten we proberen rechtstreeks contact te organiseren tussen de twee partners."

Een nieuw vredesoverleg dus aangedreven vanuit Europa.  Volgende maandag is er al een ontmoeting tussen de Israëlische premier en de Europese minister van Buitenlandse Zaken, in januari komt de Palestijnse president. Maar Reynders benadrukt: "Het zal altijd het geval zijn met de Verenigde Staten aan boord. Het is onmogelijk een akkoord te bereiken zonder druk van Amerika op Israël."

"Zeer gevaarlijke beslissing van Trump"

Minister Reynders noemt de beslissing van Trump verder "zeer gevaarlijk". Hij vreest voor geweld in de regio en mogelijk een nieuwe intifada van Palestijnse jongeren. " Landgenoten wordt gevraagd om in Jeruzalem niet naar plaatsen te gaan waar demonstraties worden verwacht. "En we volgen de situatie verder op", klinkt het.

Voor Reynders blijft de tweestatenoplossing de enige optie om de Palestijnse kwestie op te lossen. "In die zin was het erg nuttig om dat bevestigd te horen door de Amerikaanse president. Dat was een goeie zaak. Maar een tweestatenoplossing is alleen mogelijk met een echt onderhandelingsproces. Een unilaterale beslissing is daarom een beetje vreemd."

Meest gelezen