Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Saudische prins koper van "Salvator mundi", werk zal te zien zijn in Louvre Abu Dhabi

Volgens The New York Times is de mysterieuze koper van "Salvator mundi" bekend. Volgens de krant gaat het om een Saudische prins, Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud. Intussen heeft het Louvre Abu Dhabi aangekondigd dat zij het werk zullen tentoonstellen. 

De prins is relatief onbekend en heeft geen voorgeschiedenis als kunstverzamelaar. Christie's heeft al laten weten dat het geen commentaar geeft over de identiteit van kopers of verkopers zonder hun toestemming. Ook de prins zelf geeft geen commentaar.  The New York Times heeft zijn informatie uit officiële documenten die de krant kon inkijken. 

Prins Bader maakt deel uit van de Farhan-tak van de koninklijke familie. Ze stammen niet rechtstreeks af van de stichter van het moderne koninkrijk, koning Abdulaziz ibn Saud. Maar prins Bader heeft nauwe contacten met kroonprins Mohammed bin Salman die een maand geleden een grote anticorruptiecampagne in gang zette in Saudi-Arabië. Ze zaten rond dezelfde periode op de King Saud universiteit in de hoofdstad Riyad. De kroonprins heeft prins Bader ook al enkele belangrijke functies gegeven. 

Het pas geopende Louvre Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten heeft intussen via Twitter laten weten dat het werk naar hun museum komt. 

"Salvator mundi" is een schilderij uit de vroege 16e eeuw dat aan Leonardo da Vinci wordt toegeschreven. Hoewel hierover twijfels bestaan, werd er half november 450,3 miljoen dollar (382 miljoen euro) voor neergeteld tijdens een veiling bij Christie's in New York. Dat maakt van het schilderij het duurste schilderij te wereld. 

Vertegenwoordigers van de prins zouden hem volgens The New York Times pas één dag voor de veiling voorgesteld hebben. Christie's moest zich haasten om zijn identiteit te verifiëren en om te achterhalen waar hij zijn financiële middelen vandaan haalt. Die zouden komen uit vastgoed.  De prins nam een risico met de aankoop van het werk. Hij kon er de moslims van zijn land mee beledigen. Moslims zien Jezus als een profeet en de meeste moslims (en vooral de geestelijken van Saudi-Arabië) vinden artistieke afbeeldingen van een van de profeten een vorm van heiligschennis. 

Meest gelezen