Schumanplein in Brussel binnenkort geen rondpunt meer

Het Schumanplein in Brussel, in het midden van de Europese wijk, zal in 2019 geen rondpunt meer zijn. Dat heeft de Brusselse regering beslist. Op dit moment is het Schuman­plein een van de belangrijkste verkeers­knooppunten in de stad, de Brusselse regering wil er de autodruk fel verminderen en er "een echte ontmoetingsplaats" van maken.

Twee jaar geleden lanceerde de Brusselse regering een wedstrijd voor architectenbureaus om een voorstel te doen over het Schumanplein. Dat is op dit moment een van de drukste verkeersknooppunten in de stad. Het Schumanplein ligt in het midden van de Europese wijk en de Brusselse regering wil er een "ontmoetingsplaats" van maken in plaats van een druk rondpunt. Het Deense architectenbureau COBE en het Brusselse BRUT komen als winnaars uit de bus. (lees verder onder de foto)

Het nieuwe ontwerp zal ook grote gevolgen hebben voor het autoverkeer. In de toekomst kunnen auto's die uit de Reyers-Centrumtunnel komen wel nog via het Schumanplein de Wetstraat indraaien, maar niet meer richting Jubelpark rijden. (Lees verder onder de foto.)

"Eindelijk krijgt dit iconisch plein wat het verdient", zegt Brussels minister Pascal Smet (SP.A). "Vandaag nog een rondpunt, morgen een open ontmoetingsplaats. Ook hier komt onze visie van een stad voor auto's naar een stad voor mensen goed tot zijn recht."

De heraanleg van het plein zal bijna acht miljoen euro kosten en zou in het eerste semester van 2019 moeten starten.

Meest gelezen