Videospeler inladen...

Seizoen 2 van "The crown" waagt zich aan de huwelijksperikelen van de Queen en prins Philip

Vanaf vandaag kunnen Netflix-abonnees tien nieuwe afleveringen van de prestigieuze reeks "The crown" na elkaar bingewatchen. Met onder meer de barsten in het huwelijk van Prins Philip en de Queen, de wilde huwelijksjaren van haar zus prinses Margaret, en de ontmoeting met de jonge Amerikaanse president John Kennedy en zijn opwindende first lady Jackie Kennedy.

Heeft Prins Philip ooit een scheve schaats gereden in de eerste jaren van zijn huwelijk met de Queen? Scenarioschrijver Peter Morgan van "The crown" antwoordt op die vraag met een wedervraag: "Weet niet iedereen in Groot-Brittanië dat hij een affaire had?" Er werden destijds zelfs namen genoemd als die van actrice Pat Kirkwood en tv-persoonlijkheid Katie Boyle. Maar zelfs de boulevardkrant Daily Mail erkent vandaag dat daar nooit harde bewijzen voor zijn gevonden. En ze zou die echt niet achterhouden als ze die wel had. 

Spanningen in het koninklijke huwelijk

Seizoen 2 van "The crown" beweert niet expliciet dat er wel degelijk sprake was van echtelijke ontrouw, maar het scheelt niet veel. De Queen, gespeeld door een magistrale Claire Foy, krijgt in confrontaties met haar Philip zinnetjes in de mond gelegd als: "Jouw rusteloosheid moet ophouden" en "Ik kan je onmogelijk vergeven. De vraag is: hoe kan je jezelf vergeven?"

Ik kan je onmogelijk vergeven. De vraag is: hoe kan je jezelf vergeven?

Wel staat vast dat er in het begin van het koninklijke huwelijk sprake was van zware spanningen. Philip was nog commandant geweest van een schip uit de militaire vloot. Nu moest hij ineens als een schooljongen bevelen opvolgen van stijve hovelingen. Die keken op hem neer en bemoeiden zich met alles, tot de hemden en dassen die hij moest dragen toe. Hij mocht zijn kinderen niet eens zijn eigen achternaam geven. En zijn achtjarige zoon Charles stond protocollair boven hem, want die was troonopvolger, en Philip was op dat moment 'maar' hertog van Edinburgh. Dat Philip zijn frustraties botvierde met dronken uitspattingen in privéclubs met schaars geklede dames staat wel vast - maar dat hij daarbij over de schreef ging, is niet zeker. Om de brokken te lijmen verleende de Queen hem toen de titel van Prins, zodat hij toch tenminste enig gezag kon doen gelden in zijn omgeving.

Netflix

De eerste drie afleveringen van de nieuwe reeks gaan dieper in op de huwelijkscrisis. De jonge Queen hoopt die op te lossen door haar man wat meer vrijheid te gunnen. Ze stuurt hem op een wereldreis doorheen het Gemenebest, die vijf maanden duurt. Zelf blijft ze alleen achter in London met haar kinderen Charles en Anne. Tussen al haar privézorgen door moet ze haar weg vinden in haar koninklijke rol en het mijnenveld van de politiek. 

Koninklijke plicht vs. privéleven

De makers hebben hun huiswerk gedaan: je krijgt een goed beeld van historische gebeurtenissen uit die tijd zoals de Suez-crisis, of de verkiezing van de jonge Amerikaanse president John Kennedy en de opwinding rond zijn stijlvolle first lady Jackie. Alle gesprekken in privé-audiënties of in de koninklijke slaapkamer hebben ze natuurlijk moeten verzinnen, maar ze komen telkens met een aannemelijke versie. Je krijgt er in elk geval een goed  idee van hoe zwaar de koninklijke plicht kan wegen op het privéleven - en dat maakt de reeks ongemeen boeiend.

De veranderende wereld van de Sixties

Dat beeld wordt nog scherper door het contrast met het losbandige leventje dat Prinses Margaret zou gaan leiden. De Queen had het geluk van haar jongere zus aanvankelijk moeten torpederen toen die wilde trouwen met Peter Townsend, een adjudant van de Queen Mother. Die was niet alleen veel ouder dan Margaret, maar bovendien ook gescheiden: van zo'n huwelijk kon geen sprake zijn in de koninklijke familie. Uiteindelijk trouwde Margaret met de society-fotograaf Tony Armstrong-Jones, die haar binnenleidde in een spannende wereld van nachtclubs en wilde feestjes vol drugs en rock-'n-roll. 

De veranderende wereld van de Sixties zou uiteindelijk ook de stijve koninklijke hofhouding door elkaar schudden. Hoe de Queen zich daarin staande houdt, is ook een boeiende verhaallijn in dit tweede seizoen van "The crown". En dat het met dat huwelijk uiteindelijk wel goed kwam moet blijken uit de geboorte van de prinsjes Andrew  - tien jaar na de geboorte van prinses Anne - en Edward. Hoe het verhaal verder gaat, zullen we in seizoen 3 kunnen zien, waarin actrice Olivia Colman de ouder wordende Queen zal vertolken.

Meest gelezen