Videospeler inladen...

Thomas Vanderveken voelt zich "een beetje euforisch" na het spelen van het pianoconcerto van Grieg in Gent

In de Bijloke in Gent heeft televisiepresentator Thomas Vanderveken het volledige pianoconcerto van Edvard Grieg gespeeld, het slotstuk van zijn programma "Thomas speelt het hard". Het was een bijna foutloze vertolking van een van de moeilijkste pianoconcerto's uit de klassieke muziek. 

Vooraf gaf Vanderveken aan erg nerveus te zijn voor "wat waarschijnlijk de slechtste versie van Grieg ooit" zou worden. Maar de stress leek onterecht. Vanderveken werd begeleid door het Brussels Philharmonic onder leiding van dirigent Michael Seal en bracht een bijna foutloze versie van het concerto.

"Ik voel me vrolijk en een beetje euforisch. Ik ben heel blij met de reactie van de mensen. Ze zijn gelukkig en dat is plezant. Zelf ben ik ook geweldig ontevreden, want het kon zoveel beter", vertelt hij in een eerste reactie aan VRT NWS.

Een jaar lang heeft Vanderveken geoefend op het stuk, met de hulp van drie toppianisten. "Het is altijd mijn droom geweest om een pianoconcerto te spelen", aldus Vanderveken, die in zijn jonge jaren twee jaar aan het conservatorium studeerde. Zijn droom om toppianist te worden, liet hij varen voor een carrière in de televisiewereld. "Het is een droom die is uitgekomen, dus dat is wel de max", zegt Vanderveken na zijn optreden.

"Er zijn veel mensen die mij gezegd hebben -en dat is gewoon waar- : niet de bestemming, maar de reis is belangrijk en ik heb een fantastische reis gemaakt, een reis in de muziek. Ik hoop maar dat de klassieke muziek hier wel bij vaart.  Aan iedereen die hier ook maar enige belangstelling voor had, zou ik zeggen: ga eens naar een echt concert van een echte pianist, dan zal je zien hoe het echt moet zijn en dat is fantastisch."

Coaches verzorgen het voorprogramma

Voor Vanderveken op het podium kwam, speelde de Belgische concert-pianist Liebrecht Vanbeckevoort, een van de drie coaches van Vanderveken, het "Sonetto 104 del Petrarca" uit "Années de Pèlerinage vol. 2" en "Variaties opus 41" van Nikolai Kapustin.

Jef Neve, die Vanderveken ook klaarstoomde voor de uitdaging, bracht een selectie uit zijn soloalbum "One". Ook de Braziliaanse Eliane Rodrigues nam plaats achter de piano en speelde "Andante spianato et grande polonaise brillante" van Frédéric Chopin. Uiteindelijk mocht ook de 13-jarige Hanne Dauwe, die de wedstrijd in het programma won, een deel van het voorprogramma inkleuren.

Herbekijk hier het concert van vanavond in de Bijloke in Gent:

Deel 2 van het concert (met optreden Vanderveken):

Deel 1 van het concert:

Meest gelezen