Toekomstig diamantmuseum DIVA licht tipje van de sluier

Het museum voor diamant, juwelen en edelsmeedkunst DIVA dat op 4 mei 2018 opent in hartje Antwerpen, geeft van 9 december tot en met 7 januari een sneak preview.

DIVA is gevestigd in twee op elkaar aansluitende panden aan de Suikerrui, tussen het stadhuis en het Steen, en moet Antwerpen voor het grote publiek zichtbaarder maken als internationale diamantstad.

Het is de geestelijke opvolger van zowel het Diamantmuseum aan het Astridplein, dat plaats moest maken voor het congrescentrum rond de Koningin Elisabethzaal, als het eveneens opgedoekte Zilvermuseum in het Rivierenhof.

(Lees voort onder afbeelding)

Aanvankelijk was het een initiatief van de provincie Antwerpen, maar de voorbije jaren zetten ook de stad en Toerisme Vlaanderen er mee hun schouders onder. Na de opening wordt het museum ook overgenomen door de stad.

"We willen het verhaal van juwelen en diamant terug naar de historische binnenstad brengen, naar waar het 500 jaar geleden allemaal begon", zegt provinciaal gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens (N-VA). "Toevallig stond dit pand aan de achterkant van het stadhuis leeg."

In het gedeelte dat tussen 9 december en 7 januari tijdelijk toegankelijk is, zijn de inkomhal en de museumshop al klaar. Bezoekers kunnen ook al het pronkstuk "Frozen Morning Light" bewonderen, een imposant zilverwerk van ontwerpers Thalen & Thalen dat met 300 diamanten is bezet. Het stuk zal in het voorjaar tijdelijk naar China verhuizen om daar mee promo te maken voor DIVA.

Meest gelezen