AP2007

Toekomstmuziek in Nederland: waterstof in poedervorm

Het tanken van waterstof is omslachtig. Het stockeren en transporteren van het gas is duur.  Maar bovenstaande foto zou tot het verleden kunnen behoren dankzij waterstofpoeder.  

Het procedé om van waterstof poeder te maken is niet nieuw. Met een natrium-boorverbinding kan je van waterstof poeder maken. Dat weten fabrikanten van wasmiddelen al langer. Zij doen een beetje waterstofpoeder in het wasmiddel voor een schonere was. Het probleem is om het waterstofpoeder weer om te zetten in gas zonder te veel energie te verliezen. De meeste experimenten strandden op een rendement van 50 procent.

Nederlandse knowhow

 De Nederlandse uitvinder Gerard Lugtigheid heeft een formule ontwikkeld om het waterstofpoeder voor bijna 100 procent opnieuw in gas om te zetten. In de Verenigde Staten en Azië heeft hij al een patent gekregen op zijn vondst. In Europa is de aanvraag nog in behandeling. Het poeder zelf is gemakkelijk en veilig te stockeren zonder veel poespas.

Kan het ook voor huishoudens?

De Nederlandse energiecommissaris, Ruud Koornstra, heeft het kabinet-Rutte op de hoogte gebracht van deze uitvinding. "We zitten aan de vooravond van de industriële doorbraak hiervan. Landen met veel wind en zon kunnen waterstof produceren en het poeder leveren aan wie het wil. Ook de overschotten van wind- en zonneparken kan je met deze technologie gemakkelijk opslaan."  

Landen met veel wind en zon kunnen waterstof produceren en het poeder leveren aan wie het wil

Ruud Koornstra, Nederlands energiecommissaris

Energiebedrijven, oliemaatschappijen en chemiebedrijven hebben al belangstelling getoond. Maar volgens Koornstra kunnen ook huishoudens overgaan op deze vorm van energie. "Je koopt een pak waterstofpoeder, dat stop je in een apparaat en je hebt energie voor een maand."  

The proof of the pudding

Sammy Verbruggen van de afdeling Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen vindt het een interessante vondst, maar heeft nog praktische bezwaren. Bij de omzetting van het poeder naar gas blijft er namelijk een restproduct over (boorzuur). "Het Nederlands bedrijf zegt dat het dat kan recycleren. Dat is een goede zaak, maar als auto's op het poeder gaan rijden, heb je toch een enorme organisatie nodig om dat boorzuur te recupereren."

Marc Pecqueur van de Thomas More Hogeschool in Sint-Katelijne-Waver is sceptischer: "Ik geloof het pas als het wetenschappelijk bewezen is." Het bedrijf van Lugtigheid, H2Fuel, hoopt alvast over een paar weken de grote spelers te kunnen overtuigen met de eerste demonstratie van een industriële generator.  

Meest gelezen