AFP or licensors

"Voor Saudi's is strijd tegen Iran veel belangrijker dan op de barricades staan voor Palestijnen"

Staat het Midden-Oosten straks helemaal in brand na de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël? Zo'n vaart zal het niet lopen, meent journalist en arabist Chams Eddine Zaougui. "Al zal de beslissing van Trump wel springstof toevoegen aan een al turbulente regio."

De beslissing van Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen zal de Arabische wereld niet meteen in rep en roer zetten", zegt Chams Eddine Zaougui op Twitter. In "De wereld vandaag" verduidelijkt hij zijn standpunt.

"De Palestijnse kwestie is altijd al een tere plek geweest in het Arabische bewustzijn", zegt Zaougui. "Er is dus heel veel morele verontwaardiging in de bezette gebieden, en in de rest van de Arabische wereld. Maar de kans dat ze daar massaal de straat opgaan, lijkt me eerder klein."

Zo'n vaart zal het volgens Zaougui niet lopen. In de eerste plaats omdat de meeste landen in de regio de handen vol hebben met de situatie in eigen land: in Syrië woedt al jarenlang een burgeroorlog, Libanon beleeft een politieke crisis, Egypte kampt met terreur in de Sinaï. Bovendien onderhouden veel Arabische regimes achter de schermen goede relaties met Israël.

Erkenning zal springstof toevoegen aan een al turbulente regio

Toch zal de beslissing van Trump niet zonder gevolgen blijven. "Ze zal wel springstof toevoegen aan een al turbulente regio. Wie daar vooral bij wint?  Radicale groeperingen, voor wie de bezetting van Israël een symbolisch dossier is". Met zijn beslissing doet Trump dus de radicalisering van de regio alleen maar toenemen. "Dat is eigenlijk heel cynisch. In de strijd tegen terrorisme is Trump zijn eigen grootste vijand. Eerst fulmineert hij tegen radicale moslims, maar dan erkent hij Jeruzalem, een heilige plek voor moslims en een krachtig symbool voor jihadisten, als hoofdstad van Israël."

Iran is voor Saudi-Arabië én voor de VS een obsessie geworden

Wat betekent Trumps besluit voor de verhouding van de VS met Saudi-Arabië? "Saudi-Arabië is groot, machtig en heeft gepriviligeerde contacten met het Witte Huis. Ze zouden die kunnen gebruiken om Trump van zijn besluit af te brengen, maar dat doen ze niet", zegt Zaougui.

"Dat komt omdat Saudi-Arabië andere prioriteiten heeft, namelijk aartsvijand Iran. Iran is voor Saudi-Arabië én de VS een obsessie geworden. Ze willen de invloed van Iran in het Midden-Oosten inperken."

Saudi-Arabië is na Israël de belangrijkste bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten, vooral bij het indammen van de groeiende invloed van het sjiitische Iran. Die relatie zal Riyad niet koste wat het kost op het spel zetten. "De Saudi's vinden het veel belangrijker om hun strijd te voeren tegen Iran dan op de barricades te gaan staat voor de Palestijnen."

Iran speelt volgens Zaougui ook een rol bij het "sinistere kerstgeschenk" -de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad- dat Trump nu geeft aan Israël. "De Israëli's zijn de belangrijke bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten. Ook in de strijd tegen Iran, dat zijn invloedssfeer probeert uit te breiden. Ik denk dat ze daar aan hetzelfde zeel proberen te trekken."

Meest gelezen