Videospeler inladen...

Erdogans bezoek aan Griekenland gaat van start in gespannen sfeer

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vraagt Griekenland om de uitlevering van enkele verdachten van de mislukte staatsgreep van vorig jaar. Dat heeft hij gedaan tijdens het eerste officiële bezoek van een Turks staatshoofd aan Griekenland in meer dan 60 jaar. Het bezoek moet de gespannen verhouding tussen beide landen milderen, maar ging van start in een ongemakkelijke sfeer.

De veiligheidsmaatregelen die in Athene zijn getroffen voor de komst van Erdogan -tot snipers op de daken toe- zijn vergelijkbaar met die voor een bezoek van de voormalige president Barack Obama. Het illustreert de gespannen verhoudingen tussen de buren Griekenland en Turkije. Spanningen die overigens al dateren van voor de jaren 1830, toen Griekenland onafhankelijk werd van het Ottomaanse Rijk.

Het bezoek startte ook in een ongemakkelijke sfeer, want aan de vooravond van de officiële ontmoetingen had de Turkse president op de Griekse televisie verkondigd dat de Vrede van Lausanne uit 1923 een update moet krijgen. Dat internationaal erkende verdrag maakte een einde aan de Grieks-Turkse oorlog en legde de grenzen tussen Griekenland en Turkije vast. Met zijn uitspraak zette Erdogan het bezoek meteen onder druk. "Over het verdrag valt niet te onderhandelen", reageerde de Griekse president Prokopis Pavlopoulos. "Het heeft geen update nodig."

Daarnaast riep Erdogan Griekenland ook nogmaals op om enkele Turkse militairen uit te leveren die na de mislukte staatsgreep van vorig jaar naar Griekenland waren gevlucht. Het Griekse hooggerechtshof hield hun uitlevering tegen, en de militairen hebben in Griekenland asiel aangevraagd.

AFP or licensors

Later op de dag had Erdogan een onderhoud met de Griekse premier Alexis Tsipras, waarbij een poging werd gedaan om het onderlinge vertrouwen te verbeteren. "Verschillen hebben altijd bestaan, en dat doen ze vandaag nog", zei Tsipras. "Het is belangrijk dat we onze meningsverschillen uiten op een constructieve manier, zonder te provoceren."

Morgen bezoekt Erdogan nog een moslimminderheid in het noorden van Griekenland.  

Meest gelezen