TV Vlaanderen lanceert Antenne TV zonder kabel of internet

TV Vlaanderen lanceert een nieuwe dienst. Met Antenne TV kunnen kijkers voor 9,95 euro per maand 15 zenders digitaal uit de ether plukken, zonder kabel of internet. Er is enkel een kleine antenne nodig.

Sinds de afkoppeling van de analoge uitzendingen via de ether in 2008 is het enkel nog mogelijk om met een digitale ontvanger (DVB-T) naar televisie te kijken via een antenne. De zenders van de VRT waren al gratis uit de digitale ether te plukken, maar commerciële zenders waren al enkele jaren niet meer beschikbaar.

Telenet heeft een tijdje een aanbod gehad onder de naam Teletenne, maar daar werd in 2014 de stekker uit getrokken wegens de lage vraag. Het was dan ook verrassend dat TV Vlaanderen aankondigde DVB-T nieuw leven te willen inblazen met Antenne TV.

Het nieuwe aanbod omvat naast de gratis VRT-zenders die van Medialaan (vtm, Q2, Vitaya, Caz, vtmKzoom, Kadet), SBS Belgium (4, VIJF, ZES), de Nederlandse zenders NPO 1, NPO 2 en NPO 3 en de Franstalige zenders RTL-TVI, Club RTL en Plug RTL.

CI+ module

Belga kon Antenne TV al testen. De omvang en de kostprijs van het startpakket hangen af van de televisie. Heeft de klant een moderne tv met een sleuf voor een CI+-module, dan volstaat het om enkel zo'n module (een kaart) en een antenne te kopen. TV Vlaanderen vraagt 39 euro voor de module en 29 euro voor de antenne, die de omvang van een dun boek heeft. Wie een oudere tv heeft, zal er nog een decoder bij moeten kopen. Die kost in pakket met de CI+-module tijdelijk 99 euro.

De installatie is niet al te omslachtig. Om storingvrij beeld te krijgen, moest Belga in het centrum van Brussel wel wat zoeken naar de juiste positie van de antenne. Een buitenantenne kan soelaas bieden bij verbindingsproblemen. In afgelegen regio's is dat wellicht een noodzaak. Onder meer in de Vlaamse Ardennen zijn er nog blinde vlekken. De 15 zenders zijn enkel in Vlaanderen en Brussel te ontvangen. TV Vlaanderen heeft geen plannen om in Wallonië met Antenne TV te starten.

High definition

Tegenover de klassieke digitale televisie van Proximus en Telenet zijn er nogal wat gebreken. Zo zijn de uitzendingen niet in High Definition. "Het is technisch mogelijk om over te stappen naar HD, want DVB-T2-tuners zijn hiermee compatibel, maar HD-zenders nemen een stuk meer bandbreedte in dan SD-zenders, wat ervoor zou zorgen dat het aantal zenders dat we kunnen aanbieden sterk zou afnemen", zegt country manager Yannick Altruy. Opnemen en programma's pauzeren is ook niet zo eenvoudig. Er is een extra USB-stick voor nodig en de mogelijkheden zijn beperkt.

Het is dan ook de vraag op welk publiek TV Vlaanderen mikt. In zijn communicatie zegt het bedrijf te willen inspelen op de opmars van mobiel tv-kijken. Antenne TV kan dienen als tweede aansluiting in de slaapkamer, maar kan ook mee op de camping, op de boot of op kot. Op voorwaarde natuurlijk dat die binnen de grenzen van Vlaanderen en Brussel liggen. Daarnaast rekent Altruy erop dat volgend jaar nieuwe producten op de markt komen om mobiel te kijken. Zo zullen er volgens hem draagbare DVB-T2-tuners komen, zoals er al draagbare dvd-spelers bestaan.

Meest gelezen