Vrijzinnige humanisten willen gelijk behandeld worden door VRT

In het kader van het debat rond de uitzending van de erediensten vragen de vrijzinnige humanisten om gelijk te worden behandeld. De VRT kondigde vorige week aan dat er per jaar twee islamitische erediensten zullen worden uitgezonden.

De VRT zal dan diensten van zowel de katholieke als de islamitische religies uitzenden. Vlaams Mediaminister Sven Gatz (Open VLD) vindt dat geen goede zaak. Hij wil erover in gesprek gaan met de openbare omroep bij de geplande tussentijdse evaluatie van de beheersovereenkomst na nieuwjaar.     

Tot twee jaar geleden hadden de 7 grondwettelijk erkende levensbeschouwingen zendtijd op de VRT. Die uitzendingen door derden werden afgeschaft en zijn vervangen door levensbeschouwelijke gesprekken in bijvoorbeeld Wanderlust op Canvas en Touché op Radio 1. 

"In de Grondwet zijn echter 7 levensbeschouwingen erkend", stelt de vrijzinnig humanistische levensbeschouwing.  Zij dringt dus aan op een gelijke behandeling. "Of het al dan niet een taak is van de openbare omroep om erediensten uit te zenden, laten we in het midden. Maar als je de ene zendtijd geeft, dan ook de andere. De VRT kan hier niet naar willekeur handelen."  

Meest gelezen