Belga

"Maak ook voor jongens het vaccin tegen HPV gratis"

Het vaccin tegen het humaan papillomavirus HPV is enkel gratis voor meisjes. Op advies van de Hoge Gezondheidsraad onderzoekt de overheid of het ook voor jongens nuttig is. De socialistische mutualiteit in Oost-Vlaanderen neemt alvast de vlucht vooruit en betaalt zelf een deel terug met de aanvullende verzekering.

HPV is een seksueel overdraagbaar virus. Naar schatting 80 procent van de seksueel actieve bevolking komt ermee in aanraking. Genitale wratten is het meest voorkomende gevolg. Maar bij een klein deel van wie besmet raakt, veroorzaakt het ook baarmoederhalskanker. Daarom besloot de overheid om het vaccin terug te betalen voor meisjes. Ze krijgen het aangeboden via de CLB's, de centra voor leerlingenbegeleiding, in het eerste middelbaar. Tegenwoordig wordt daarmee 90 procent van de meisjes bereikt.

Maar HPV blijkt ook mee aan de basis te liggen van een aantal andere kankers. Keel- en anale kankers bijvoorbeeld, maar ook peniskanker. Bij mannen dus. Terwijl men vroeger dacht dat mannen enkel zogenoemde vectoren waren, dragers en overdragers, blijkt uit onderzoek dat ook zij er ziek van kunnen worden.

De Hoge Gezondheidsraad adviseerde de overheid onlangs om ook jongens te vaccineren. Die opportuniteit wordt momenteel voort onderzocht. Maar de Oost-Vlaamse socialistische mutualiteit Bond Moyson wacht niet op dat onderzoek en betaalt nu per vaccin 57 euro terug voor jongens. Het deel dat nog zelf moet betaald worden, hangt af van het gebruikte merk en dus prijs. Bond Moyson wil zo druk zetten op de overheid om spoed te zetten achter de algemene terugbetaling zeggen ze. 

HPV in cijfers

In België zijn er in 2015 in totaal 1.407 kankers geregistreerd in het kankerregister die gelinkt zijn aan HPV.

 • bij vrouwen 1.085 geregistreerden:
  650 baarmoederhalskanker
  260 vulva en vagina
  45 keelkankers (30 procent van de keelkankers)
  130 anale kanker
 • bij mannen 322 geregistreerden:
  68 peniskanker
  79 anale kanker
  175 keelkanker (35 procent van de keelkankers)
   

Meest gelezen