Videospeler inladen...

"Vredesproces Israël was al langer dood, maar nu is de doodsakte opgesteld"

De Midden-Oostenexpert van het Instituut Clingendael Bertus Hendriks verwijst in "Terzake" naar de Israëlische krant Haaretz in zijn analyse van de situatie in Jeruzalem. "Het vredesproces van Israël en de Palestijnen was al langer dood, maar nu is de officiële doodsakte opgemaakt. Donald Trump heeft niets gezegd over de Palestijnen", aldus Hendriks.

De Nederlandse Midden-Oostenexpert Bertus Hendriks heeft in "Terzake" de situatie in het Midden-Oosten geanalyseerd. Hendriks wijst er op dat een derde intifada met heel wat doden niet vanzelfsprekend is.

"Jeruzalem is altijd een explosief onderwerp geweest omdat het de derde heilige plaats van de islam is. Daarbij spelen sterke gevoelens in de volledige Arabisch-islamitische regio. De Palestijnse beweging is vandaag sterk verzwakt en verdeeld. Bovendien heeft Israël veel meer ervaring met het onderdrukken van protest en is er geen consensus in de hele regio", aldus Hendriks.

De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël is de officiële doodslag van het vredesproces. "De Israëlische krant Haaretz omschreef het heel treffend. Het vredesproces is al langer dood, maar nu is de officiële doodsakte opgemaakt. Trump heeft ook niets gezegd over de Palestijnen of over Oost-Jeruzalem", zegt Hendriks.

Iran is obsessie voor VS en Israël

Bertus Hendriks vreest dat de Palestijnen een belangrijke troefkaart voor de onderhandelingen over een tweestatenoplossing kwijtgespeeld zijn met de erkenning van Jeruzalem door Trump.

De huidige president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas heeft de voorbije jaren een gematigde koers aangehouden, maar Hendriks vreest dat die relatieve inschikkelijkheid niets zal opleveren.

"Abbas zou tijdens zijn reis naar Saudi-Arabië te horen gekregen hebben dat het plan voor een onafhankelijke Palestijnse staat zou verdwijnen. De kaart van Jeruzalem zou eigenlijk altijd het eindpunt moeten zijn van de onderhandelingen over de tweestatenoplossing. Alle grote nederzettingen zouden bij Israël worden gevoegd en men zou een soort hoofdstad creëren in Abu Dis. Dat is buiten de Israëlische muur."

"De prioriteit van de VS, maar ook van Israël en Saudi-Arabië is op dit ogenblik de focus op Iran. Donald Trump, maar ook de andere staten in de regio willen de macht van Iran indammen", besluit Hendriks.

Meest gelezen