www.aurorebelot.com

Akkoord over Zomerakkoord: "De vrede is teruggekeerd in de regering-Michel"

De top van de federale regering heeft een akkoord bereikt over de teksten van het zogenaamde Zomerakkoord. Er was nog discussie over enkele cruciale onderdelen van het akkoord, onder meer over het belastingvrij bijklussen en de Effectentaks.

Het kernkabinet van de federale regering heeft een akkoord bereikt over drie dossiers die nog niet afgehandeld waren in het Zomerakkoord. De gemaakte afspraken zijn onder meer een antwoord op de vragen die de Raad van State had gesteld.

"Het gaat over de effectentaks op aandelen, het belastingvrij bijverdienen tot 500 euro per maand en een lagere vennootschapsbelasting", meldt Johny Vansevenant.

"Die drie dossiers gaan nu naar het parlement. Er zijn wat aanpassingen over bijvoorbeeld het onbelast bijverdienen. Wie dat doet in een woonzorgcentrum moet bepaalde kwalificaties hebben om daar als vrijwilliger 500 euro per maand bij te verdienen."

Voor de Effectentaks komt er een antimisbruikregeling. "Wie aandelen op een effectenrekening heeft en die weghaalt van zijn effectenrekening, die zal het eerste jaar dat hij of zij dat doet belast worden als hij of zij op die manier belastingen probeert te ontwijken."

"Eigenlijk verandert er heel weinig. Alles gaat nu naar het parlement. Het belastingvrij bijverdienen van 500 euro per maand zal pas ingaan vanaf 20 februari. Dat heeft te maken met het feit dat er tegen dan een app zal klaar zijn. We kunnen zeggen dat de vrede teruggekeerd is in de regering-Michel. Elke regeringspartij heeft nu zijn trofee zo ongeschonden mogelijk kunnen behouden", besluit Vansevenant.

Het kernkabinet heeft ook een akkoord bereikt over de "car for cash"-regeling. Dat is een regeling over het systeem van de mobiliteitsvergoeding, waarbij werknemers hun bedrijfswagen kunnen inruilen voor geld. Dat voorstel wordt in januari verder onderzocht met de sociale partners.

Videospeler inladen...

Meest gelezen